080316_0860

Hvordan surfe bølger med en kite

Liker du å surfe? Kiten din er perfekt for å fange bølger på samme måte som med en vannscooter. Destinasjoner som kitecampen i Cape Town er perfekte for å begi seg ut på denne delen av sporten. Les vår guide, og kom i gang.
 

 
Er du en surfer som ønsker flere kvalitetsdager på bøljan blå, er det en fordel å lære seg å kite med et vanlig kitebrett i flatt vann først. Er du en habil kiter, er det bare å skaffe seg et surfebrett til kiting og hive seg uti.
Første gang man har et kitesurfebrett under føttene, er det en fordel å velge en dag eller plass med små bølger. Bli komfortabel med brettet, og øv på å jive (snu) under rolige forhold.
 
Brett
Du kan bruke et vanlig surfebrett, men det kan resultere i noen skader og buler i brettet. Et surfebrett lagd til kiting har flere lag epoxy for å tåle større belastninger. Dette er en fordel når man skal ut gjennom hvitevannet og over store bølger. Epoxy-brett er stivere enn polyester, noe som resulterer i at det er mer oppdrift i urolig sjø.
 

 
Velg brett etter vekt. Et brett med for mye volum i forhold til kroppsvekten din vil gjøre det vanskelig å svinge raskt i bølgen. Volumet er en kombinasjon av brettets lengde, bredde og tykkelse. For jenter er et brett med lengde mellom 5’6 og 5’10 et godt valg, mens 5’10 – 6’2 passer for menn.
 
Med eller uten fotstropper
Fotstropper på brettene dersom gir mer stabilt feste og kontroll, så du ikke faller av eller mister brettet. Men, om du ønsker å oppnå den virkelige surfefølelsen, må stroppene av. Vi anbefaler å lære uten stropper allerede fra start.
 

 
Leash på brettet?
I starten mister man brettet mye, spesielt uten fotstropper. Bølgene skyller ofte brettet helt inn til stranda. Med en leash beholder du brettet i nærheten, men risikerer at brettet flyr mot hodet om du går skikkelig på trynet. Det er bedre å droppe leashen og heller ta et par ekstra turer til stranda for å hente brettet. Bruk hjelm om du beholder leashen på.
 
Trapes
Du kan bruke vanlig hoftetrapes til å kite bølger. Skift gjerne ut den vanlige kroken med en mer bevegelig krok som sklir til siden dersom man kjører toeside på bølgen. Dette vil gi deg litt mer kroppsrom for å svinge på bølgen uten å bli dradd i motsatt retning av kiten.
 

 
Må man ha en spesiell kite til bølger?
Du trenger ikke kjøpe en ny kite for å kite i bølger. Likevel er det mange produsenter som selger bølgekiter, med de egenskapene du ønsker for å kitesurfe i bølger:
En responsiv kite med konstant drag: Kiten skal reagere raskt når du gjør et utslag på baren, men samtidig være stabil når du surfer bølgen.
“En drifter”: Når du surfer bølgen vil du at kiten passivt følger etter. Når du får fart fremover i bølgen ønsker du at kiten holder seg i luften uten å falle i vannet, selv om linene blir slakke.
Rask og enkel re-launch: Dersom du krasjer kiten i bølgene, vil du ha kiten fortest mulig opp. Når er bølge bryter over kiten er det nesten umulig å få den opp igjen, og i verste fall kan den revne.
 
Teknikk: Hvitvann
Om bølgene er store, kan det være vanskelig å komme seg forbi hvitevannet og ut til bølgene. Her er noen tips:

  • – Kant brettet så mye du klarer opp mot vinden slik at du treffer bølgen 90 grader med brettet eller mer.
    – Senk farten før du treffer hvitevannet og akselerer rett over kanten.
    – Hvis det er store bølger og mye skum kan det være bra å poppe brettet litt opp, som om man skal hoppe opp på en fortauskant, slik at brettet ikke drukner i bølgen.
    – Styr kiten opp for å få drag oppover.


 
Teknikk: På bølgen
Vi ønsker å surfe bølgen som om kiten ikke var der, altså uten at den trekker oss. Det går en hårfin balanse mellom å unngå så slakke liner at kiten faller i vannet, og at kiten trekker deg ut av bølgen. Vindretningen i forhold til bølgen er avgjørende. Pålandsvind er den vanskeligste vindretningen.Sidevind, som går parallelt med bølgene, er den optimale vindretningen til bølgekiting. Plasser kiten i 45 grader inn mot land, mens brettet kontrollerer draget i linene ved å svinge på bølgen. Du kan også bruke kiten til å svinge mer aggressivt, med større vendinger opp og ned bølgen. Husk at nå er det draget fra kiten som gjør at du svinger, og som skar dra deg gjennom svingen. I dette tilfellet skal kiten styres først, før brettet svinger etter.
 
Slik overlever du et krasj
Et fall på innsiden av bølgen kan være risikabelt og ubehagelig hvis bølgene er store. Disse punktene vil hjelpe til å overleve krasjet best mulig:
Hold kiten i lufta, og ikke slipp baren om du faller! Med kiten i lufta har du bedre kontroll, og kan styre deg opp og over bølgene som bryter.
Alltid styr kiten ut mot havet og hold den på ca 45 grader. Kiten vil trekke deg gjennom bølgen. Når du ser at bølgen nærmer seg, dra baren litt inn for å øke farten gjennom bølgen. Om du styrer kiten inn mot land, kan bølgen skylle deg i retning mot kiten slik at linene blir slakke, noe som videre kan resultere i at kiten faller i vannet.
Ikke labrettet ligge mellom deg og bølgen. Hvis det er tilfelle, bodydrag til en av sidene for å unngå at brettet smeller i hodet når bølgen bryter, eller hvitevannet passerer deg.
Hvis du krasjer kiten i vannet, relaunch så fort som mulig.. Er bølgene så store at det er umulig å få opp kiten fra vannet, dra i utløseren og bruk metoden for self rescue for å komme deg frem til kiten og inn til land. Slik kan du unngå at linene surrer rundt kiten og revner den.
 
Lykke til! Vi sees på vannet!
Av Helle Løvseth og Hanna Lima Braut