080316_0860

Derfor er det GØY å lære seg å kite!

Etter å ha surfet bølger i ti år var norske Jørgen ivrig etter å utvide brettrepertoaret sitt i havet. Han besøkte oss i Esposende, Portugal for å lære seg kiting. Les videre om Jørgens erfaringer som en totalt nybegynner på kurs.
 

 
Arenaen for denne ”ut-av-komfort-sone-opplevelsen”, Esposende, er en sjarmerende kystby 30 minutter nord for Porto, med internasjonal ankomst via flyplassene i Porto (OPO) eller Lisboa (LIS). Med perfekte surfebølger på Atlanterhavskysten, og flattvann med læringsforhold i elvemunningen, er dette et Mekka for de som ønsker å ha det gøy i vannet.
 
Lapoint sin Villa ligger ideelt plassert i kort sykkelavstand fra kitesenteret, med utsikt til kitespot og hav fra balkongen.
 

 
FØRSTE STEG: KONTROLLERE KITEN
Å vite hvordan man setter opp kiten på en sikker måte er en viktig del av å lære kiting. Instruktøren ba meg ”gå opp linene”; for å sikre flokefrie liner opp til kiten så den kan flys trygt. Han ba meg sette opp linene nedvinds for kiten, men dette er en smakssak. Når kite og liner var klare, ble kiten (via kontrollbar) festet fast i trapesen jeg hadde rundt magen.
 
Etter jeg hadde lært grunnleggende flyøvelser, gikk instruktøren grundigere gjennom teori om vindvindu, kitekontroll og sikkerhet. Jeg skulle forestille at jeg hadde en klokke rundt meg, og plassere kiten på klokkeslettene 10, 12 og 12.
 
Da jeg ble varm i trøya og mer selvsikker, fikk jeg gå med kiten på stranda. Jeg kan garantere at adrenalinet pumper når du kjenner på kraften fra kiten, og følelsen er ubeskrivelig når du forstår hvordan du kontrollerer denne kraften!
 

 
ANDRE STEG: ”BODY DRAGGING”, KITING UTEN BRETT
Kiting er et faktum første gang du entrer vannet. Kiten svarer på selv de minste utslag på pinnen du styrer kiten med (”kontrollbaren”), og gjør at du beveger deg fremover eller til siden. ”Body dragging” går ut på å få kiten til å frakte deg i den retningen du selv ønsker i vannet, uten at brettet er på. Dette er avgjørende for å lære seg å navigere, og for å hente brettet dersom det faller av. Jeg øvde på å bodydragge i én retning, før jeg stoppet med kiten opp på ”klokka 12”, og returnerte til punktet jeg startet fra.
 
Da jeg feilet falt kiten og landet på vannet. Det kan være både frustrerende og vanskelig å få kiten opp igjen fra vannet, men med øving er dette en enkel sak.
 

 
Bodydragging er nødvendig for å komme tilbake til stranda dersom du er ute og kiter, og vinden blir for svak til å kite med brettet på. Da kan du holde i brettet med en hånd og kiten i den andre, og la kiten frakte deg sakte men sikkert tilbake til stranda. Noen kaller posisjonen vi inntar for ”supermann”.
 
FJERDE STEG: BRETTSTART I VANN
OH YEAAH, kiting med brettet på var en fantastisk følelse! Den første gangen jeg kom opp ble jeg så ivrig at jeg glemte at jeg glemte tilbaketuren! Enden på gledesrusen ble at jeg kom altfor langt bort og instruktøren måtte hente meg i båt. Etter en mye prøving, feiling og inntak av sjø i nese og munn var jeg lykkelig over å ha kitet min første langtur.
 

 
feiling og inntak av sjø i nese og munn var jeg lykkelig over å ha kitet min første langtur.
Det tar tid å forstå hvordan en skal kombinere kite- og brettkontroll, og dette steget krever tålmodighet. Du må bruke vinden, kiten og brettet for å komme deg opp, og alt må times nøyaktig.
 
Gi aldri opp! Jeg kan garantere at det er verdt det, selv om du må drikke noen liter saltvann for å nå målet.
 
Lykke til, og ha det gøy! Jeg håper å se deg på vannet snart!