080316_0860

Kiteguide til Sardinia

Forestill deg at du ankommer en kritthvit strand med krystallklart vann. Det blåser 9 sekundmeter, og det er bare et par kitere utpå. Velkommen til Sardinia, hvor vi har vår fantastiske kitecamp”Vindøya” Sardinia er et kitemekka, omringet av strender der du kan boltre deg i flattvann og bølger i idylliske omgivelser. Les guiden vår for å bli kjent med de mest populære kitestrendene.

 

 

 

VINDEN

Det er fire vindretninger som blåser med ulik styrke avhengig av årstid og sted, men uansett vindretning vil du finne en plass å kite. De vanligste vindene på nordsiden av øya er Mistral (NV), Tramontana (N) og Grecale (NE). Vinden kan ofte bli ustabil og kastete på grunn av øya Korsika som ligger i nord.

I sør er Mistral (NV), Scirocco (SE) og termisk vind de vanligste vindretningene, og det blåser mer stabilt enn i nord.

Vanntemperaturen på Sardinia er 23-25°C sommerstid og 15-21°C på vinteren. Det er som regel litt varmere i sør enn i nord.

 

 

SØR-SARDINIA

 

Cagliari: La Maddalena Spiaggia (termisk vind, sør og sørvest)
La Maddalena Spiaggia er en sandstrand med småchoppy vann 20 minutter unna hovedstaden Cagliari. Den blir også kalt ”Oljestranda” (Petrol Beach), siden den ligger midt imellom to oljeområder. Men ingen grunn til bekymring; stranden er hvit, og vannet rent og blått. På en sommerdag vil den termiske vinden slå til så lenge sola skinner. Er det vindstille og varmt alle andre steder, kan dette altså være redningen. Spoten er fin for nybegynnere siden den er fri for stein, koraller og andre farer i vannet. Men det kan bli folksomt siden dette er den eneste spoten som fungerer på vindstille dager.  

 

 

Chia: bølger og kickere (sørøst og vest)
Chia er en nydelig hvit 750-meter lang sandstrand på sørtippen av Sardinia. Når vinden blåser fra sørøst er det perfekt å kite i bølgene, eller bruke dem som rampe (”kicker”). Om bølgesvellet er bra og det blåser sterkt fra vest, kan du kite i fullkomne tubende bølger på opp til 2-3 meter! Denne fralandsvinden er ofte kastete og ustabil å kite i. For nybegynnere, ”freeriding” og triksing er Chia bedre på dager uten svell og med svakere vind. På sommeren, 1. mai – 30. september, fylles stranden med badegjester og det er forbud mot å kite.

 

 

Porto Botte: (sørøst, nordvest, øst, vest)
Denne to kilometer lange bukten på sørvestkysten har perfekt flatt vann og masse plass. De lokale Mistral- og Sciroccovindene treffer konsekvent i sesongen fra april til oktober, og gjør spoten til enhver kiters nirvana. Områder med sjøgress holder vannet flatt, selv i stiv kuling – optimalt for kitere som ønsker å trene på triks. Spoten er delt inn i to soner: en for nybegynnere og en for de som kan kite. Den er kun regulert for kiting, så du trenger ikke bekymre deg for svømmere, badeløver eller vindsurfere. Det er lov å kite året rundt.

 

 

Porto Botte er ideell for nybegynnere, med perfekte læringsforhold i det langgrunne vannet. Det som gjør stedet unikt, er at det bare er én kiteskole med lisens, så det er færre kitere enn ved de fleste andre spotter (i verden!). Det at Porto Botte har en egen kurssone gir også nybegynnerne større områder og øve på uten å bli forstyrret av andre kitere. Kitesenteret ligger rett ved vannet, med parasoller og strandstoler der du kan slappe av mellom øktene, være sosial og heie på de andre. Det er redningsbåtservice dersom du er uheldig og driver avgårde til sjøs.Ved siden av spoten finner du beskyttede laguner der flamingoer vader i all sin prakt.

 

 

Punta Trettu: (sørøst, nordvest, øst, vest)
Denne lagunen på sørvestkysten av Sardinia byr på flatt, grunt vann og stabil vind. Du kan kite på de fleste vindretninger, men Scirocco og Mistral gir de beste forholdene. Punta Trettu er en fin læringsplass for nybegynnere, med grunt vann og mange kiteskoler. Det er to kitesoner, en med fralandsvind og flatt vann, og en med pålandsvind og småbølger. Vær oppmerksom på at det er forbudt å kite på deler av områdene rundt stranden, så se opp for skilt. Det deles ut bøter til de som kiter på feil plass.

 

 

VEST-SARDINIA – DE BESTE BØLGENE

 

Capo Mannu – den beste bølgespoten: (nord, nordvest, vest)
På en god dag tør vi påstå at Capo Mannu er en av de beste bølgene du finner i Middelhavet. Disse sjeldne dagene er som regel på vinteren og våren, og krever en sterk mistralvind for å få solid størrelse på bølgene. Forholdene er optimale når vinden først blåser fra sørvest, og deretter dreier nordvest. Kitere starter fra ”Putzu Idu”, en strand som er veldig steinete og kun for erfarne kitere. Vis respekt for surfere.

 

 

NORD-SARDINIA

 

La Cinta: (sørøst, nord, sørvest)
Denne langstrakte hvite sandstranden er best på Sciroccovinder, og er først og fremst en ”freeride”-spot, med bølger om vinden er sterk. Hver september er La Cinta Sardinias kitesentrum når det populære eventet ”San Teodoro” arrangeres.

 

 

Porto Pollo: (øst, vest, nordvest)
Porto Pollo er den mest berømte kitespoten på Sardinia, og derfor den med flest folk. Spoten ligger ved Bonifaciostredet, som skiller Sardinia fra Kroatia. Sundet er 12 kilometer på det smaleste, og former en vindtunnel som gjør Porto Pollo til et av de mest vindsikre områdene i Italia.

En smal sandstripe deler stranden inn i to bukter; pålandsvind og chop på venstre siden (reservert for kitere), og flatt vann på den andre siden (kun for vindsurfere).

Porto Pollo er nok den beste plassen for nybegynnere som ønsker å ta kurs på nordkysten. Det er mange kiteskoler, og kursene holdes ofte fra båter der det er mer plass. Området har vært berømt blant vindsurfere i mange år, og har derfor en koselig «surfeatmosfære» med kaféer og barer langs stranden, og camping med gåavstand til kitingen.

 

 

La Caletta: (øst, sørøst)
Denne 4 kilometer lange sandstranden ved La Caletta havn er en nydelig freeride-spot. Det er mange overnattingsmuligheter i området, samt uteliv og lokale restauranter. Kitespoten har kiteskoler, parkeringsfasiliteter, og en liten elvemunning som de lokale bruker til freestyle og kurs. Med sandbunn og få farer er dette en super læringsplass for nybegynnere. Vannet er choppy, så spoten egner seg bedre for frikiting enn triksing. Se opp for steinene på sørenden av stranda.

Respekter loven og unngå bot

 

I sommersesongen er det forbud mot å kite på samtlige strender rundt Sardinia, unntatt de som har en dedikert kitesone. Husk dette om du drar på kiteferie til Sardinia i sommermånedene.

 

“DEN ITALIENSKE VIND-ORDBOKEN”


Tramontana: Nord
Grecale: Nordøst
Levante: Øst
Scirocco: Sørøst
Ostro: Sør
Libeccio: Sørvest
Ponente: Vest
Maestrale: Nordvest

 

Kilder:

http://www.sardinianbeaches.com/best-kitesurfing-beaches-of-sardinia/

https://www.kite-and-windsurfing-guide.com

https://www.annaamin.com/kitesurf-and-travel-blog/2018/8/8/best-places-to-kitesurf-in-sardinia-spot-guide-north-coast-sardinia