080316_0860

LÆR DEG Å KITE!

Ønsker du å lære deg å kite? Kiting kan gjøres på snø og i vann og gir deg muligheten til å utforske bølger, fjell og natur med vinden som fremkomstmiddel. Her får du alt du trenger å vite for å bli en kiter.

 

 ´

Hvem passer kiting for?

Kiting passer for alle som liker å være ute i naturen, enten du er 7 eller 70 år. En trenger ingen forkunnskaper for å lære kiting, men det er en fordel å ha stått på ski eller brett tidligere og å være glad i vann eller snø.

 

 

Hvor godt trent må jeg være for å kite? 

Mange tror at kiting krever god kondisjon og styrke, men det går mest på teknikk. Kan du svømme eller gå en skitur kan du også kite 🙂 Kiten festes til en sele på kroppen, og armene brukes til å styre. Det er ikke tungt, men det kan ta litt tid å forstå hvordan en skal manøvrere kiten i vinden. Det er nesten som å sykle; når du først får kontroll, så kan du det. Den følelsen er utrolig god.

 

Er kiting en farlig og ”ekstrem” sport?

Kiting er en trygg sport, så lenge du lærer deg utstyr, sikkerhet og respekterer været. Du kan velge en rolig form for kiting med tur, sosialt samvær, natur og opplevelse – i solskinn og nysnø på vinteren – og langs hvite strender på sommeren. De fleste synes det er fantastisk å kite frem og tilbake, bruke kiten som fremkomstmiddel til fjelltopper, eller dra på lengre kiteturer langs kysten og i fjellet. De som er interessert i fart og spenning tar steget videre med luftige svev, rotasjoner, høye hastigheter og kiting i bølger. Mange ulykker i kiting skyldes feil bruk av utstyr og feilvurdering av vind og vær. Hvis du ønsker å lære kiting er det viktig å ta et nybegynnerkurs. På kitekurset lærer du hvordan du kan unngå ubehagelige situasjoner, men samtidig håndtere dem om du er uheldig, som for eksempel et værskifte eller om kiten ikke oppfører seg som den skal. 

 

 

Er det bare ungdom på kitekurs og kitecamper?

Snittalderen på våre kurs og camper er 33 år. Vi har hatt barn ned i 7-årsalderen ifølge med foreldre og tenåringer, men som regel har vi et bredt spekter fra 20- til 50-årene. Kiting er sosialt, og i kitemiljøet er det en miks med herlige folk som deler samme lidenskap – i alle aldre og med ulik arbeidsbakgrunn. 

 

 

Hvilket utstyr trenger jeg for å kite?

For å kite på snø trenger du en kite, en sele (trapes) og det samme utstyret du bruker i alpinbakken, enten ski eller brett. For å lære mer om valg av ski til snøkiting, kan du lese vår guide her. For å kite på vann trenger du også et kitebrett og en våtdrakt om du skal kite i kaldere strøk (som i Norge). Vi anbefaler også hjelm og vest.

 

Hvilken kitestørrelse skal jeg velge?

Det finnes mange ulike størrelser på kiter. Størrelse er avhengig av vekten kiteren, vindstyrken og snøforholdene om du skal kite på snø (bruk for eksempel en mindre kite på isete forhold enn i dyp puddersnø). Vi anbefaler å starte med en stor kite, så du kan kite på solskinnsdagene. En liten kite egner seg til stiv kulig og dårlig vær. Dessuten er de kjappere og vanskeligere å manøvrere enn de store kitene.

 

Hva koster det å komme i gang med kiting?

Hvis du ønsker å lære deg kiting, holder det som regel å ta ett kitekurs, spesielt på snø. Når du har skaffet deg kite, sele og brett så koster ikke vinden noe! Det er som å ha gratis heiskort hver gang en drar ut og kiter. Det koster 10-20.000 kroner for en komplett brukt startpakke (kite, brett og sele). På kitekurset får deltakere låne utstyr. Et brett til å kite på vann koster fra rundt 1500 kroner og oppover, avhengig av kvalitet, merke og om det er brukt eller nytt. 

 

Må jeg ha forskjellig kite på snø og vann?

De fleste ivrige kiterne bruker den samme kiten på snø og vann, en såkalt ”tube kite” som pumpes med luft. Noen av de som kun kiter på snø foretrekker ”foilkiter”, som minner om skiseil, men med lengre liner. De veier mindre enn tubekiter og trenger ikke å pumpes opp. Flere nyere foilmodeller kan også brukes på vann.

 

Hva lærer jeg på kitekurset?

Om du ønsker å lære deg kiting på snø, er kursene som regel over en helg. Vi starter med teori fredag kveld og går gjennom blant annet utstyr, sikkerhet, vind og vær. Lørdag og søndag er dere ute hele dagen. Vi skal fly kitene, lære å øke og redusere kraft, start og landing av kite, hvordan vi styrer kiten for å bevege oss frem og tilbake, vendinger og hvordan vi kan løse ut kiten i en nødsituasjon. Når dere har god kontroll på kiten spennes ski eller brett på beina. Nå er det ingen vei tilbake – du er hekta! 

 

Om du skal lære deg kiting på vann, starter kitekurset på stranda med en liten kite. Dere skal bli trygge på å fly kiten, og etter hvert styre den for å bevege dere i vannet uten brett. Dette kalles ”body dragging” og er veldig gøy! Når dere er trygge med å styre kiten finner vi frem brettet. Det er enklest med et stort brett som flyter bedre. Det kan være frustrerende i starten, når brettet flyter en vei, og kiten faller i vannet og trekker deg motsatt vei. Hold motet oppe! Dette er helt normalt, og etter hvert har du full kontroll over både kite og brett! 

 

 

Hvilken vind er best til kiting?

Det beste er jevn og stabil vind, og den finner du på snøkledde vidder i fjellet over tregrensen eller langs kysten der vinden kommer fra havet mot land. 

 

Det er optimalt med 8-11 sekundmeter for å kite. I lite vind er det vanskeligere å styre kiten. Sterk vind, 12 sekundmeter eller mer, er ofte mer kastete og ustabil. Du trenger erfaring og en liten kite for å kite i disse forholdene.

 

Det er ikke anbefalt å kite på jorder eller på innsjøer i lavlandet. Om du er fersk er det viktig å passe på at det er åpent rundt deg, slik at du ikke risikerer at kiten (eller i verste fall deg selv) havner i et tre eller i en stein.

 

 

Hvor er det best å kite?

Det finnes mange fantastiske kitesteder rundt om i verden, og hvor det er best kommer an på hvilken måned du ønsker å reise. Her er en kitekalender med våre favoritter:

 

Januar – mars: Zanzibar, snøkiting i Norge, Cape Town og Perth.

 

April – august: Sør-Europa, som Sardinia, Portugal og Kroatia, Norge og Danmark.

 

September – Desember: Egypt og Brasil.

 

Lær deg å kite i vinter! Vi holder kitekurs på Haukeliseter hver helg fra januar til mai. Les mer her.

 

Eller hva med å bli med til eksotiske Zanzibar? Her er det også snart sesong!

 

 

FAKTA

 

Viktige ord for å lære seg kiting

 

Vindvindu – Når du har vinden i ryggen har du et tredimensjonalt område foran deg som du kan styre kiten i. Dette er vindvinduet, og kan minne om en kvart kule. Vi deler vindvinduet inn i klokkeslett for å forklare hvor kiten skal stå. Om du holder armene strakt ut til siden peker venstre armen din på klokken 9 og høyrearmen på klokken 3. Klokken 12 finner du rett over deg.

 

Nøytralsonen – Den delen av vindvinduet der kiten ligger nøytralt, uten å trekke kiteren (fra klokka 9 til 3). Det er her vi vil starte og lande kiten. 

 

Kraftsonen – Om du styrer kiten rett foran deg vil du oppleve mer kraft siden vinden blåser rett inn i kiten (seilet). Dette kalles kraftsonen. 

 

Zenith – Klokken 12 i vindvinduet. Her vil ikke kiten trekke deg fremover.

 

Launching – Å starte kiten. Det er lurt å få hjelp av en kamerat.

 

Leash – Sikkerhetstau som festes fra kroppen til kitens sikkerhetsline slik at du ikke mister kiten dersom du løser den ut. 

 

Trapes – Hofte- eller sittesele som vi fester kiten til slik at det er kroppen (og ikke armene) som holder kraften fra kiten. Det kan minne om en klatresele.

 

Tapping på hodet – Tegn til medkiter om at en ønsker assistanse til å lande kiten.

 

Kontrollbar – En rundt 40 cm lang pinne som vi styrer kiten med. Det går som regel 4 liner på 22-27 meter fra baren og opp til kiten.

 

Sikkerhetsline – Line som leashen festes til. Når du løser ut kiten vil resterende liner bli slakke, og kiten miste all kraft. Sikkerhetslinen (og leash) har vi for at ikke kiten skal fly av gårde.

 

Chicken loop – Festemekanismen fra kontrollbaren til selen (trapesen).

 

Donkey dick/Chicken finger – Brukes i chicken loopen for at den skal sitte fast i selen.

 

Utløser – Alle moderne kiter har utløsere slik at en kan frigi seg fra kiten om den ikke flyr som den skal.

 

Self rescue – Alle som skal lære å kite må vite hvordan de redder seg selv i en nødssituasjon, enten de er i fjellet på snø eller i vann. 

 

Unhooked – Triks der en løser seg ut fra trapesen og holder kraften av kiten med armene.

 

Old school – Høye svev, rotasjoner, og imponerende kunster i lufta, som å ta av seg brettet. 

 

Wake style – De samme triksene som gjøres i wakeboarding, men med kite. 

 

Backroll – Rotasjon bakover. Du tar en 360 i samme retning som du kiter mot. Den enkleste rotasjonen å starte med.

 

Frontroll – Foroverrotasjon. Om du kiter mot høyre roterer du i motsatt retning, mot venstre.