080316_0860

Mindre blabla og mer #Tavaha – en prat med Nordic Ocean Watch

Som surfere er vi lidenskapelig opptatt av naturen, og våre gjester og ansatte vet hvor viktig det er å ta vare på det vi elsker mest; stranden og havet. Vi jobber sammen for en bedre fremtid ved ukentlige strandopprydninger på alle campene våre rundt om i verden. En stor inspirasjonskilde når det kommer til bærekraftig utvikling er vår partner Nordic Ocean Watch og deres #Tavaha-program. Vi satt oss ned med selveste Mr. Tavaha, Simen Knudsen, for en prat om havet og hvordan vi best kan bidra til å beskytte det.

 

 

 

I den fantastiske mini-dokumentaren ‘Tavaha’ får vi et interessant innblikk i hva som driver deg, og ideen om å etterlate et ‘positivt håndavtrykk’. Hvordan motiverer du andre til å gjøre en forskjell?

 

Jeg sier gjerne at ”Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe”. Det viktigste er de små valgene du gjør i hverdagen, så jeg foreslår å plukke opp litt plast hver gang du er ved havet. Alt hjelper! Du burde også minimere personlig forbruk av plast ved å stoppe å bruke produkter som plastposer & flasker, engangsbestikk, sugerør, take-away kopper og begere.

 

 

 

Inspirert av Tavaha og en felles lidenskap for havet har våre gjester og ansatte plukket opp mer en 30 tonn plast siden 2017. Er det noe du har lyst å si til dem som har bidratt?

 

Det er fantastisk! For å sette det i perspektiv har dere faktisk plukket opp plast tilsvarende vekten av 2.3 millioner plastflasker! Hver lille bit plast du plukker opp er en stor seier for havet, så tusen takk til alle som har vært involvert i å skape STORE resultater på campene deres rundt om i verden.

 

 

Tavaha-filmen er laget på et av våre favorittsteder på jorden, Hoddevik, hvor hele samfunnet er involvert i å holde vika ren. Hva er ditt beste tips for dem som har lyst til å organisere strandopprydninger på sine lokale strender?

 

Det eneste du trenger er en strand, noen venner, noe å putte plasten i og et mottak. Det er enkelt å få til, og det gir en utrolig god følelse etterpå! Et godt tips er å veie all plasten dere har samlet og dele resultatet for å inspirere andre. Husk å bruke hashtaggen #tavaha – det nordiske uttrykket for å ta vare på havet. Ta gjerne kontakt med oss på Facebook hvis du planlegger en strandopprydning så kan vi hjelpe til med rekruttering og tips. Det er også en god idé å ha en liten feiring etterpå!

 

 

 

Som et selskap med utspring i havet har vi innført kjøttfri mandag på alle campene våre, stoppet å selge plastflasker, bannlyst sugerør i plast, og vi bruker stadig mer solcelleenergi. Vi prøver også å resirkulere så godt vi kan og motivere gjestene våre til å bruke solkrem som ikke skader korallrevene. Hva annet kan vi som surfere bidra med med for å utgjøre en positiv forskjell?

 

Mitt råd er å si nei til engangsplast, spesielt når du reiser til land som ikke har gode løsninger for resirkulering. Dette er relevant for mange av de populære surfestedene, så her er det viktig å være bevisst og gjøre en innsats. Unngå mikroplast i produkter som såpe, sminke og tannkrem, og følg oss gjerne på  @nordicoceanwatch for flere tips til hvordan du kan redusere plastforbruket ditt.

 

Du  burde også spise mer grønnsaker og mindre kjøtt –å spise mer vegansk mat er sannsynligvis det beste du kan gjøre som enkeltperson for planeten og havet. Jeg anbefaler å følge de inspirerende søstrene i Radical Broccoli for flere tips når det kommer til plastforbruk og vegansk mat. Jeg inviterer også til å joine oss på stranda for surfing, opprydning og for å nyte havet!

 

Lær mer om #Tavaha, Simens perspektiv på plastforurensing og hvordan DU kan bidra i filmen nedenfor.

Hvis du har lyst til å oppleve Hoddevik og møte likesinnede surfere og venner, finn ut mer her.

 

Alle bildene av Simen er av Simon Wittrup fra den fantastiske videoen av Bjarke Hvorslev. Bildet av våre happy campers på strandopprydning  er tatt av Marthe Muriel.