Understanding flags at the beach and what they mean
  • Lapoint
  • Blogg
  • Forstå varselflaggene på stranden: Hva betyr de ulike fargene?

Guides

Forstå varselflaggene på stranden: Hva betyr de ulike fargene?

Du har garantert sett et flagg eller to på stranda på vei ut for å fange noen gode bølger. Noen ganger er flagget gult, andre ganger rødt, lilla eller til og med en kombinasjon av forskjellige farger. Disse flaggene er heist for å holde deg trygg i vannet, men vet du egentlig hva de betyr? Her er en guide med alle flaggene du bør huske på, på dine fremtidige turer til stranden!

Når du surfer er det viktig å vite hva som skjer rundt deg, enten om det er andre surfere i vannet eller hvordan forholdene er. Men har du egentlig lagt merke til de forskjellige varselflaggene på stranden og vet hva de betyr? Når det er trygt å gå ut for en surfeøkt eller en forfriskende svømmetur i havet? Når skal du være forsiktig og når er det faktisk farlig å surfe?

Strandflaggene er der for din sikkerhet i vannet og det er viktig for oss surfere å vite hva de forskjellige fargene betyr. Å forstå hvorfor et lilla eller gult flagg er heist kan være forskjellen mellom en god surfeøkt eller en veldig farlig situasjon med skumle konsekvenser. 

De vanligste flaggene på stranden – Fargene og hva de betyr

Heldigvis er det ikke et enormt antall flagg å huske og det er egentlig ikke rakettforskning. De fleste flaggene er enkle å gjette hva betyr: grønn betyr trygt, gult betyr moderat og rød betyr tøffere forhold. Så langt så bra. Men hva med lilla? Svart og hvit? Eller oransje kjegleformet? 

Disse retningslinjene for flaggene listet nedenfor er utviklet av en internasjonal standard fra  International Life Saving Federation (ILS). Dette er en universell standard, men vær oppmerksom på at flagg kan se forskjellig ut i ulike land og regioner.

Warning flags at the beach

Grønt flagg – Lav fare

Betydning: Trygt å surfe og svømme i milde forhold  

Et grønt flagg indikerer at surfeforholdene er rolige. Med mindre det er andre flagg kan du trygt bruke vannsport utstyr som bodyboard og surfebrett. Det grønne flagget viser at det er lav risiko for fare, men ILS (International Life Saving Federation) tok ikke i bruk det grønne flagget! Hovedårsaken til det er at det alltid er noen risikoer tilstede i vannet. Så ha det gøy og nyt en dag på stranden, men hold alltid et øye med endringer i forholdene. Noen ganger gjør Mother Nature akkurat som hun vil!

Gult flagg – Middels fare

Betydning: Vær forsiktig, moderat surfing og/eller strøm

Dette flagget er oppe hvis surfing er moderat og/eller det kan være strømmer i vannet. Surfing kan være røffere på disse dagene, så ikke bli overrasket over å finne høye bølger og små utgående strømmer. Gode svømmere burde være forsiktig i bølgene mens mindre gode svømmere rådes til å ikke gå ut i vannet i det hele tatt. Det er en god idé og holde seg nære livvaktene når det gule flagget er heist. 

Enkelt rødt flagg – Høy fare

Betydning: Farlige forhold, surfing og/eller sterke strømmer. Ingen svømming. 

Svømmere frarådes å gå i vannet når det røde flagget er oppe. Forholdene er farlige og i noen land kan du til og med få bot hvis du går ut i vannet med rødt flagg. Surfere bør være veldig forsiktige. Vær forberedt på store bølger og sterke strømmer! Disse forholdene er tøffe og farlige, så du trenger å være VELDIG forsiktig. 

Doble røde flagg – Vannet er stengt for offentlig bruk 

Betydning: Veldig farlige forhold 

Når det er doble røde flagg burde du holde deg unna vannet grunnet ekstremt høye farer. Surfeforholdene er ekstreme og vannet er stengt for offentlig bruk. De doble røde flaggene brukes når surfeforholdene er på det farligste. Vil du surfe i disse forholdene? Vær så snill og tenk deg om! Vi anbefaler deg å abort the mission uansett!

Rødt og gult flagg – Svømmeplass beskyttet av livvakter

Betydning: Anbefalt svømming/surfing med tilsyn av livvakter

I motsetning til det enkelte gule eller røde flagget har ikke disse noe med fare i vannet å gjøre. Når det rød- og gule flagget er oppe betyr det at det er livvakter tilstede. Vanligvis vil du se ett av disse flaggene på ett sted og et annet lenger bort. Det er området i mellom flaggene som er beskyttet av livvakter og det er her det er anbefalt å svømme. 

Svart og hvitt rutete flagg – Surfeområde

Betydning: Område for surfing og annen ikke-motorisert vannsport 

Når dette flagget er heist viser det at området brukes for surfing og annen ikke-motorisert vannsport. Akkurat som det rød og gule flagget vil du ofte finne disse flaggene i par som viser området i mellom som er sone for surfing. Ikke bruk dette området for svømming. For ikke-surfere: hold deg unna for din egen sikkerhet! 

Gult flagg med en svart runding – Surfing ikke tillatt

Betydning: Surfebrett og annen ikke-motorisert vannsport er ikke tillatt

Når dette flagget er oppe betyr det at du trenger å etterlate brettet på stranden, fordi dette er en non-surfing sone (eller noen form for ikke-motorisert vannsport).  

Lilla flagg – Farlig marint dyreliv

Betydning: Farlig marint dyreliv har blitt observert

Når du ser lilla flagg bør du være forsiktig i vannet, siden dette signaliserer at det har blitt observert farlig marint dyreliv i området. Dyr som maneter, sjøslanger og rokker kan være observert, som kan forårsake smertefulle skader. Så svøm på egen risiko! Dette flagget er ikke brukt for observeringer av hai. 

Oransje vindsokk flagg – Viser vindens retning

Betydning: Offshore vind tilstede, oppblåsbare ting (madrasser o.l.)  bør ikke brukes 

Det oransje vindsokk flagget er et varsel ved sterk vind. Når det er vind offshore (fra land og ut mot havet) bør du være ekstra forsiktig. Offshore vind kan drifte deg ut på havet og det kan være ganske vanskelig å komme seg tilbake til stranden. Så legg igjen den store oppblåsbare flamingoen hjemme når det er slik vind! 

Varselskilt på stranden 

I tillegg til varselflaggene på stranden kan det også være varselskilt. De fleste skiltene er enkle å forstå, men det skader ikke å ta en nærmere titt på dem for sikkerhets skyld. På nettsiden til City and County of Honolulu, er det en liste over varselskilt på stranden med gode beskrivelser av hva de betyr. 

Hvis du føler deg usikker eller oppdager en fare på stranden

Føler du deg fortsatt litt usikker? Ikke nøl med å gå til livvaktene og spør dem om forholdene. Gi også livvaktene beskjed dersom du ser noen som sliter i vannet, det er bedre å være på den sikre siden! 

Siste blogginnlegg