Warm up on the beach
  • Lapoint
  • Blogg
  • Guide til sikker surfing: 13 sikkerhetsaspekter du må vite når du lærer å surfe

Guides

Guide til sikker surfing: 13 sikkerhetsaspekter du må vite når du lærer å surfe

Ved å kjenne til noen av de grunnleggende surfe reglene og hvordan man leser havet, kunne mange ulykker og skumle situasjoner vært forhindret før de i det hele tatt måtte skje. Hvordan holder surfere seg trygge i vannet? Og hva er de viktigste sikkerhetsreglene for surfe? Vi lister opp 13 tips for nybegynnere for å holde seg trygge og minimere risikoen for problemer mens de lærer å surfe.

Å være godt uthvilt, ha et godt kondisjonsnivå og surfe på riktig brett er alle viktige aspekter ved sikker surfing. Jo mer du trener, jo mer komfortabel og trygg vil du føle deg. Mens erfarne surfere vet hvilke risikoer som er forbundet med surfing og hvordan de kan holde seg trygge når de møter tøffe forhold, mangler nybegynnere på den annen side ofte denne kunnskapen. Så vi har satt sammen en liste som tar for seg noen av de vanligste farene ved surfing. Slik beskytter du deg selv og andre i vannet!

Våre 13 beste tips om hvordan du holder deg trygg mens du lærer å surfe

Her er listen vår over de viktigste tingene du bør vite for å være trygg mens du lærer å surfe.

Trygg surfing tips #4. Identifiser, unngå og vit hvordan du unnslipper en utgående strøm

Hvordan identifisere og unngå en utgående strøm: Strømmen som renner ut til havet, vekk fra kysten, kalles en utgående strøm. Mørke flekker med vann og hull mellom bølgene er vanlige indikatorer på en strøm, bølgene bryter på sidene av en strøm, men ikke i. Erfarne surfere bruker den utgående strømmen når de padler ut til lineupen, men for nybegynnere kan denne strømmen være ganske skummel. Hvis du setter deg fast i en utgående strøm, kan det føles naturlig å padle mot den for å komme tilbake til kysten, men strømmen er sterk og vil tappe energien din og kan føre til at du blir utslitt og driver enda lenger ut på havet.

Slik unnslipper du en utgående strøm: Første ting først: ikke få panikk hvis du blir fanget i en strøm! Selv om strømmer kan være lange vinkelrett på strandlinjen, er de ofte ganske smale fra side til side. Vanligvis rundt 25 meter. Derfor er den beste måten å unnslippe en utgående strøm på å padle parallelt med kysten til roligere vann. Når du er ute av strømmen, vil de brytende bølgene eskortere deg tilbake til stranden.

Trygg surfing tips #5: Vit hva som er under brettet ditt – Hva slags bunn er det?

Å vite hva som er under deg når du surfer er viktig for å være trygg. Er det sandbunn? Steiner? Rev? Å vite dette vil gjøre det lettere for deg å være forberedt når du går ut til bølgene (hvis du for eksempel trenger revsko) og for landingen hvis du faller eller hopper av brettet.

Trygg surfing tips #6: Vet hvordan du faller riktig – Beskytt hodet først

Det er ikke bare viktig å vite hva slags bunn du surfer over, men også hvor dyp den er. Hvis vannet er grunt, må du være mer forsiktig med hvordan du faller enn om vannet er dypt. Når du faller av brettet, er det viktigste å beskytte hodet med armene. Hvis vannet er grunt og havbunnen er stein eller rev, er det tryggest å falle på magen ved å gjøre en såkalt "mageflopp", der kroppen treffer flatt mot vannoverflaten. Dette vil hindre deg i å falle med full kraft til bunnen. Hvis bunnen er sand eller hvis vannet er dypt, trenger du ikke bekymre deg så mye.

Trygg surfing tips #8: Kjenn og følg surfeetiketten og reglene

For å unngå fare i vannet er det avgjørende å kjenne reglene og etiketten i line-upen. Du vil ikke kollidere med en annen surfer, spesielt når du vet at det kunne vært unngått hvis du bare hadde kjent reglene på forhånd. Å repetere det grunnleggende er den ansvarlige tingen å gjøre før du surfer, både for deg selv og andre surfere i vannet.

Noen av de viktigste surfereglene:

  • Ikke fang bølgen som en annen surfer har prioritet på

  • Kommuniser med surferne i lineupen når du går etter en bølge

  • Ikke snik foran andre surfere

Sjekk ut dette innlegget for å lese mer om hva du bør vite om surfeetikett og regler.

Trygg surfing tips #9: Vær oppmerksom på omgivelsene dine – Hold øye med dyreliv, brett og andre mennesker i vannet

Sjekk hva slags dyreliv som bor i vannet du tenkte å surfe i. Er det noen maneter rundt for eksempel? Haier? Den beste personen å spørre om dette er badevakten, ellers er de lokale surferne og internett gode alternativer. Selv om det er mer sannsynlig at du kolliderer med en annen surfer eller ditt eget brett enn at du blir angrepet av en hai eller brent av en manet.

Trygg surfing tips #10: Bruk solbeskyttelse

Her kommer en annen type sikkerhetstips; bruk solbeskyttelse! Surfere som tilbringer dagene i vannet blir vanligvis utsatt for mer UV enn andre mennesker. Dette kan virkelig skade huden din og føre til hudkreft. Så sørg for at du bruker nok solkrem og sink.

Trygg surfing tips #11: Sjekk leashen og finnene

Pass på at tauet som fester brettet til føttene dine (leashen) er festet riktig og at det ser ok ut. Det er verken morsomt eller trygt hvis leashen din ryker eller løsner når du er i havet. Det er også en god vane å sjekke at finnene er ordentlig festet siden de kan løsne med tiden.

Siste blogginnlegg