Vitenskapen om surf - hvordan surfebrett lages
March 13, 2023Har du noen gang lurt på hvordan brettene dine ble laget? Det er en hel vitenskap bak surfebrett og prosessen med å lage dem, som vi finner ut av tre dyktige brett produsenter basert i Portugals surfe hovedstad. La oss fordype oss og ta en titt på trinnene for å lage et surfebrett!
Få ting kan toppe følelsen av å fange bølger på en solrik dag med vennene dine. Men det folk flest ikke er klar over er hva som går inn i prosessen med å lage det perfekte brettet.
Kort fortalt er surfebrettet basert på et stykke skum som må formes, deretter belegges med glassfiber og harpiks, og tilslutt slipes. Da gjenstår det bare finnene, pluggen for å feste leashen og å påføre et toppstrøk for så å polere det. Voila, det nye brettet ditt er klart for bølgene!
Hvordan surfebrett lages
Surfebrett kan lages på en fabrikk i løpet av minutter eller lages over en periode på timer, eller til og med dager, av en dyktig shaper. Uansett er det å lage et brett en vakker blanding av kunst og vitenskap.
«Når du er i formingsrommet, ser du alle de små detaljene på tavlen. Jeg tror ikke folk skjønner hvor mye det går med i prosessen, sier Sergio Martins Nunes, grunnleggeren av Surfing Room, en lokal brett produsent i Ericeira.
"Når du lager forskjellige brett endres alt og likevel forblir alt det samme. Vi bruker den samme prosessen, men vi tilpasser den etter forholdene til brettet som kunden ønsker” legger Rodrigo Neves, eieren av Kauai Surfboards til.
Prosessen med å lage et surfebrett kan se veldig forskjellig ut avhengig av mange faktorer, for eksempel hva slags brett som blir laget, hva kunden ønsker og ferdighetene til produsenten. Selv om prosessen kan utføres av en enkelt surfebrett bygger, er den oftere delt mellom forskjellige håndverkere, inkludert shapers, malere, glassere og slipere.
Starter fra kjernen
La oss anta at kunden vet hva slags brett de vil ha. Da starter den tekniske delen!
Brettet vil enten lages helt fra bunnen av eller ved å skjære ut brettet fra et surfebrett emne, et stort stykke skum som fungerer som kjernen i brettet. Inni er et trestykke kalt en stringer, limt mellom to skumblokker, som gir flex og styrke.
Nå kommer vi til den kompliserte delen. Det er på tide å velge materialet for kjernen. Det er fire hovedtyper av skum emner som brukes i dag:
Polyuretan (PU)
Polystyren (PS)
Ekspandert polystyren (EPS)
Ekstrudert polystyrenskum (XTR eller XPS)
Hver har sine fordeler og ulemper og varierer i fleksibilitet og tetthet, noe som gjør at de yter forskjellig når de surfer på bølgene.
Det tradisjonelle surfebrettet har en polyuretan (PU) skumkjerne og er belagt med glassfiber og polyesterharpiks. Polyuretan (PU)-platen har styrt markedet som det mest populære alternativet i lang tid, men EPS, som ble populær på slutten av 90-tallet, er også ofte brukt. Den nye generasjonen surfebrett er laget med polystyren (PS eller EPS) skum og er belagt med glassfiber og epoksyharpiks. Kjerneplatene i polystyren er lettere, mindre motstandsdyktige og mer miljøvennlige enn PU-platene.
Forresten, det er også mer uvanlige materialer som kan utgjøre kjernen i et brett, som resirkulert plast eller kork. Men du vil vanligvis ikke se disse brettene i en surfebutikk.
Hva er epoxy og polyester?
Når en snakker om forskjellige brett, kan du identifisere dem ved skum, som PU eller EPS eller ved forskjellige harpikser, som epoxy og polyester.
Forming, glassing og sliping
Nå vet vi litt grunnleggende om surfebrett materialer, la oss gå litt mer i detalj om brettforming. Først blir brettet skåret ut av emnet, enten for hånd eller maskin. Deretter vil shaperen forme brettet til ønsket form.
Nico Carvalho er grunnleggeren av Wavegliders, et selskap i Ericeira som lager håndlagde surfebrett. Han sier at selv om hvert trinn er viktig, er det utformingen av brettet som virkelig utgjør forskjellen når du surfer på bølgen.
«Hvis du endrer formen, får du en annen funksjon. Det handler om hydrodynamikk (som aerodynamikk, men i vann).»
Når brettet er formet, vil en glasserer laminere brettet, en prosess som kalles glassing. Dette er nødvendig for å gjøre brettet hardt og surfbart. Uten god glassing ville brettet bli ødelagt på kort tid i havet. Det er her brettet vil bli dekket av et glassfiberbelegg, og en harpiks vil bli hellet over. Deretter vil sliperen pusse brettet og brettet vil gå gjennom trinn med belegg, våtsliping og polering.
Avhengig av prosessen til produsentene, blir brettet malt etter kundens forespørsel og finner og en plugg til å feste leashen vil bli lagt til.
Hva med et soft-top surfebrett?
Et surfebrett for nybegynnere er kjent som et soft-top surfebrett eller en "foamie". Disse brettene er enkle å bruke, fra padling til å fange de aller første bølgene. Du trenger heller ikke bekymre deg for bulker, siden disse brettene kan tåle et slag. Foamies lages på forskjellige måter avhengig av prisklasse. De dyrere foamies har en lignende konstruksjon som et hardboard på innsiden og dekkes deretter med myke materialer.
Ting du bør vurdere når du skal kjøpe et surfebrett
Når du kjøper et tilpasset brett, er en av de viktigste aspektene å vurdere surfenivået ditt. Med det riktige brettet vil du ha en fantastisk tid i bølgene, men hvis du velger et brett som er for avansert for deg, vil det gjøre at du føler deg beseiret på vei tilbake til stranden.
“Begynn aldri med et brett som de profesjonelle surfer. Jeg prøver alltid å fortelle personen som kjøper sitt første brett om å kjøpe et stort som vil være den best for rask utvikling. Et større brett vil tillate deg å fange mindre bølger, hvitevannsbølger og det er slik du lærer hvordan du surfer. Deretter er det en prosess med å redusere lengden på brettet ditt. Ikke vær flau over å ha et større brett. Hvis du er ærlig med deg selv og shaperen din, vil du få hjelp til å komme raskt videre” sier Carvalho.
“Det er viktig å støtte de lokale shaperne, de kan mer enn alle de store produksjonene i butikkene,” legger Martins Nunes til.
Hvis du er usikker på nivået ditt, snakk med surfeinstruktøren din og spør hvilket brett de tror du trenger. Lídia Carvalho Pinto er en lokal surfer og surfeinstruktør i Ericeira. Når hun skal kjøpe et nytt surfebrett vurderer hun sine fysiske mål og størrelsen på bølgene hun vil surfe.
«Mitt beste råd er: prøv ut så mange surfebrett du kan, og bygg en solid kunnskap om surfeutstyret. Så velger du surfebrettet som gir deg mest moro!» sier hun.
Nyt bølgene
Surfing er så mye mer enn bare en sport for så mange mennesker. For noen er det kulturelt og åndelig. For noen handler det om å søke adrenalinet ved å surfe store bølger, og for andre er surfing en form for avslapning. Sporten er basert på et fellesskap og prosessen med å lage et brett binder et bånd mellom shaperen, surferen og det nye brettet. Nå som vi vet hvordan brettene er laget, er det på tide å fange noen bølger!
NEWSLETTER
Hold deg oppdatert, meld deg på nyhetsbrevet vårt
Siste blogginnlegg
December 11, 2024