Beginner surfer girl catching wave smiling

Guides

20 Tips For Nybegynner Surfere

Vil du lære å surfe eller har du akkurat lært det og trenger et selvtillitsboost? Her er 20 tips til å komme deg ut og ha det gøy i havet! 

Hvordan lære å surfe 

På et tidspunkt kommer du til å surfe og utvikle deg på egenhånd, og være en ganske atletisk og dreven person. Men det er så mye bedre å lære å surfe gjennom en surfeskole eller surfecamp fordi havet er sterkere enn deg. Det er veldig viktig å vite hvordan man leser havet for å unngå uhell. 

Det er undervannsstrømmer som tar deg ut på det dype blå, bølger som man ikke kan surfe selv når du tror det, og det er gitte regler når man samhandler med lokale surfere i havet. Det viktigste i surfing er samfunnet. Det å lære å surfe med en instruktør og andre nybegynner surfere er så mye mer gøy enn å streve på egenhånd mens du prøver å huske alle videoene du har sett på YouTube som fikk det til å se så lett ut. 

Her er noen tips til å få deg til å føle deg selvsikker i havet når tiden er inne for at du skal ut på egenhånd!

1) Finn surfeutstyr som passer for deg

Å finne surfeutstyr er ulikt å finne noe annet type sportsutstyr hvor du kan gå i en butikk og finne det du liker best og som passer stilen din. Du kan selvfølgelig gå og kjøpe deg surfeutstyr som våtdrakt, sko, hette, hansker og voks. Men når det kommer til surfebrett og relatert utstyr, er det avgjørende at du skaffer noe som passer for deg og dine ferdigheter.

Derfor vil alle ha ulike behov når det gjelder størrelse og volum på surfebrettet. Relatert utstyr som finner, leash og beskyttende bag må samstemme med brettet. Det er veldig viktig å teste forskjellige typer brett før du kjøper utstyr. Kun med det riktige utstyret vil du klare å ta så mange bølger som mulig som resulterer i progresjon. Vanligvis vil du lære på et 7’6-8’0 fot langt surfebrett. Brettene som brukes av nybegynnere i surfeskoler og camper er laget av et skumlignende materiale, kalt “foamy”, slik at du ikke trenger å være redd for å skade deg selv eller andre.

Lapoint gir deg en unik mulighet til å prøve ulike type surfebrett mens du lærer å surfe hos oss. Dette er en fantastisk mulighet ikke mange surfere får, spesielt når man begynner å lære. 

Mange surfere finner stilen sin etter å ha surfet en god stund. Noen liker å være raske, noen liker å cruise og andre liker en mer elegant måte å surfe på kalt longboarding. Uansett er det bra å starte med et brett med mye volum som passer din kroppsvekt, høyde og styrke slik at du flyter på overflaten av vannet. Dette vil også gjøre det å padle inn i bølger lettere og unnskylder små feiltakelser når man reiser seg opp på brettet. 

7) Hvordan vokse surfebrettet 

Vi har alle vært der. Å kjøpe sin første voks uten å helt vite hvordan man påfører den korrekt. Her er to tips:

  • Foam board (“skumbrett”): Du trenger nødvendigvis ikke å påføre voks, men hvis du føler at det trengs, prøv å se hvor føttene skal være plassert og påfør voks på de områdene.

  • Shortboards: Påfør en god mengde voks. Du kan prøve å lage et rutete mønster på overflaten for å øke grep og feste. 

Tips: Du trenger ikke å vokse “foot paden” (paden bak på brettet hvor du står med bakre fot) hvis du har en. Noen folk gjør det men det er for de som skal gjøre triks i lufta kalt “aerials”. 

8) Alltid surf med leash 

Leashen (båndet som fester brettet til foten din) er et essensielt utstyr når du surfer. Du vil mest sannsynlig se noen “erfarne” surfere gå ut uten, men å svømme etter et brett og risikere at brettet krasjer ukontrollert inn i steiner eller andre surfere ødelegger stemningen. 

9) Øv på pop-up på land 

Grunnleggende pop-up bevegelser er ikke bare noe nybegynnere øver på. Til og med proffe surfere jobber med å finpusse pop-upen sin. Det er litt som solhilsen i yoga. Nybegynnere gjør det og guruene også. Målet er å komme til det stadiet hvor du ikke tenker over bevegelsene. Da vil pop-upen sitte og du trenger kun å fokusere på bølgen. 

10) Husk balansepunktet ditt

Dette er viktig for å unngå nosediving (når nesen på brettet går under vann) og for å finne balansen når du padler. Det krever litt trening, spesielt når du surfer på et nytt brett.

13) Hvordan padle ut

- Beach breaks: Prøv å finn undervannsstrømmen som tar deg ut til lineup-en, paddle med styrke og gjør turtle rolls gjennom brytende bølger til du har kommet deg ut. 

-Point breaks: Padle ut ved siden av brytende bølger og whitewash. Mange surfere liker point breaks fordi du kan forutse hvor bølgene bryter og padle ut ved siden av dem. Dette er viktig slik at du ikke er i veien for andre surfere når skal padle ut til lineup-en. 

14) Øv på “turtle roll”

Du vil mest sannsynlig se noen flyvende brett til tider og definitivt ditt eget også når du faller. Men når du padler ut til lineup-en bør du alltid prøve å gjøre turtle roll (snu brettet opp ned og hold deg fast i nesen på brettet slik at bølgen kan passere over deg) istedenfor å kaste fra deg brettet og dykke under bølgen (chicken dive). Du vil kunne lære dette på level 2 surfetimer, noe som gjør viderekommen timer utrolig viktig. På Lapoint har vi et 3-nivå system for surfetimer for å sikre at alles behov blir møtt. Avhengig av din progresjon vil du på viderekommen timer padle ut til lineup-en med en instruktør og øve på turte roll. 

15) Øv på å falle (“wipeout”)

Det er ikke noe rett eller galt når du faller av brettet. Det ser kanskje ut som folk gir opp alt når de faller, men det finnes teknikker å gjøre det på. Disse teknikkene sørger for at du faller så flatt som mulig i havet for å minske risikoen for skader forårsaket av havbunnen eller rev. Disse teknikkene vil også beskytte hodet ditt og dette er noe du vil lære av våre profesjonelle surfeinstruktører på Lapoint sine surfecamper.

Siste blogginnlegg