Intermediate surfer in Costa Rica on a wave-min
  • Lapoint
  • Blogg
  • Hvordan velge det beste surfebrettet for ditt nivå

Guides

Hvordan velge det beste surfebrettet for ditt nivå

Enten det er på tide å få ditt aller første brett eller om du vil utvide quiveret ditt med en ny skjønnhet, er det viktig å vite hvilket brett du skal velge. Denne guiden vil hjelpe deg å forstå surfebrettets størrelse og volum, hvilken type surfebrett du skal velge mellom og alt annet du trenger å vite for å velge et surfebrett for hvert nivå.

Det er utallige brett å velge mellom, enten du bestiller et på nett, går til din lokale surfebutikk eller kjøper et tilpasset brett direkte fra en shaper. Mange avanserte surfere har god kunnskap om hvilke brett de skal skaffe seg, mens det kan være en vanskeligere prosess for nybegynnere. Når du velger et surfebrett er det mange faktorer som spiller inn og en haug med spørsmål kan dukke opp. Hvilken størrelse? Hvilken type? Og hva med volum? La oss se nærmere på det!

Hva du trenger å vite når du velger et surfebrett

Det er mange faktorer å ta hensyn til når du velger et brett som skal passe for deg. Her er fire spørsmål du bør stille deg selv for å vite hvilket brett du skal velge:

Spørsmål 1: Hva er ditt ferdighetsnivå?

Det er viktig at du velger et brett som ikke er for vanskelig for deg. Så hva er ditt nåværende surfenivå? Nybegynner, middels eller avansert? Hvis du ikke er sikker, kan du spørre en erfaren venn eller surfe trener om de kan se deg fange noen bølger og si deres mening. Legg egoet til side her, du vil ikke kjøpe et brett som er for vanskelig og ender opp med å stå og samle støv i garasjen.

Spørsmål 2: hva er din høyde og vekt?

Dette er faktorene som avgjør brettets størrelse og volum, men det kommer vi tilbake til lengre ned i innlegget. 

Spørsmål 3: Hvor god form er du i?

Surfing er som kjent en fysisk utfordrende sport og krever mye av surferen. Hvis kondisjonsnivået ditt er på den svake siden, vil et brett med mer volum bidra til å gjøre padlingen enklere. Etter hvert som du blir sterkere til å padle, kan du gå videre til et mindre brett.

Spørsmål 4: Hvilken type bølger vil du surfe?

Hvilke typer bølger du vil surfe bør tas i betraktning når du velger brett. Hvilke forhold liker du å surfe i? Avslappet cruising eller raske bølger? Større eller mindre bølger? Dessverre eksisterer ikke det perfekte surfebrettet til alle bølger og forhold. Derfor kan det være en god idé å bygge et quiver med forskjellige brett etter hvert som du har lyst til å surfe forskjellige stiler.

Forskjellige typer surfebrett - og når de skal brukes 

Surfebrettet ditt må matche dine behov. Siden det ikke er et enkelt surfebrett som krysser av for hva et perfekt brett skal være, er kompromiss nøkkelordet her. Det er fordeler og ulemper med alle typer brett på markedet. Noen av de vanligste brettene du finner i surfebutikkene er:

  • Fishes: Disse brettene vil gi deg en god del fart og flyt. Fish brettet fungerer godt på små til mellomstore bølger og vil gjøre det morsomt å surfe på de svakere bølgene! En svakhet med dette brettet er at det er vanskeligere å fange bølger med det enn det ville vært med et større brett. Den gir mer manøvrerbarhet enn de lengre brettene, men sammenlignet med en shortboard er det mer begrenset.

  • Shortboards: Dette er brettet for avanserte surfere som ønsker et flott ytelses brett med topp manøvrerbarhet. Rene og kraftige forhold er ideelle for dette brettet. Shortboard er vanskelig å padle og det er vanskeligere å fange bølger med shortboard enn med et større brett. En vanlig feil blant surfere med middels ferdighetsnivå er å bytte til et shortboard for tidlig og dermed bremse fremgangen deres når de ikke kan surfe på det.

  • Funboards: Hvis du er en nybegynner som ønsker å gå opp i nivå fra et longboard, kan funboardet være et godt valg. Dette brettet kan beskrives som et sted midt mellom fish og longboardet. Fra longboardet gir det enkel padling og fra fisken gir det mer manøvrerbarhet. Funboards er bra for nybegynnere og middels surfere i små swell.

  • Longboards: som navnet avslører, er disse brettene på den større siden, ofte mellom 8-11 fot. Longboardet kan brukes av nybegynnere til avanserte surfere og fungerer godt i små bølger. Det er et godt valg for surfing hele året rundt. Longboardet gir jevne turer med god flyt og stabilitet. Denne typen brett er ikke laget for raske svinger, og det kan være ganske vanskelig å flytte det rundt på grunn av dets store størrelse.

Surfebrett for nybegynnere: Som nybegynner bør du begynne å lære å surfe på et skumbrett med mye volum. Surfebrett med høyt volum vil gi stabilitet, kontroll og gjøre brettet enkelt å padle og fange bølger med.

Her er noen standard diagrammer som vil veilede deg i valg av ulike typer brett. Målene viser minimumsstørrelsen på brettet du bør få. Husk at dette kun er en veiledning, hvis du er usikker på hvilken størrelse brett du trenger så spør en medarbeider i surfebutikken. Noen surfeskoler leier ut surfebrett i forskjellige størrelser og det kan være lurt å prøve forskjellige før du bestemmer deg for hvilket du skal kjøpe.

Velge størrelse på shortboard

For deg som surfer mindre enn en gang i uken:

Shortboard size chart

For deg som surfer en eller flere ganger i uken:

Shortboard size chart 2

Velge størrelse på longboard:

For deg som surfer mindre enn en gang i uken:

Longboard size chart

For deg som surfer en eller flere ganger i uken:

Longboard size chart 2

Så hva er den beste størrelsen på surfebrettet for meg?

Greit, nå vet du det grunnleggende om hva du bør tenke på når du velger et surfebrett. Ikke kjøp den nyeste modellen for profesjonelle surfere for alle pengene. Kjøp et brett som fungerer for deg og ditt nivå. Hvis du er nybegynner bør du få et brett med mye volum, er du mer erfaren så er det flere faktorer som spiller inn. Alt kommer ned til dine personlige preferanser og vi foreslår at du velger det brettet du har det mest moro på og som lar deg fange flest bølger!

Siste blogginnlegg