surfer on beach
 • Lapoint
 • Blogg
 • Hvordan leser du bølgevarsel? Hva gjør det til en god dag?

Guides

Surf

Hvordan leser du bølgevarsel? Hva gjør det til en god dag?

Hva gjør det til en god dag å surfe? Det kommer an på. Noen vil være glade uansett forhold, men for de som vil mer enn bare vann og bølger er det noen nøkkelindikatorer å ta hensyn til. 

Du bør kjenne surfeforholdene før du går ut på egenhånd, og en god måte å vite dette er ved å lese en bølgevarsel. Tid og sted kan endre seg, avhengig av hva slags bølgevarsel det er. Surfing er gøy, men det kan alltid bli bedre med litt planlegging av når og hvor du skal surfe. La oss finne ut hvordan du leser en bølgevarsel. 

Hvordan lese en bølgevarsel

Å lese en bølgevarsel kan være forvirrende i starten. I dag vil vi forklare nøkkelelementene og hvordan du kan finne ut når et episk swell kommer din vei.

En “god” swell størrelse, eller surfeforhold generelt, vil avhenge av flere faktorer som for eksempel om det er sand- eller revbunn, vind- eller stormswell og mange flere ting. Men det å lære å lese disse tallene er et godt første skritt på veien til å forbedre din egen læringskurve for surfing. 

Nøkkelelementer for surferapporter er: 

Swell størrelse

Størrelsen på bølgen, eller swellhøyden, er målt i feet eller meter. 

Hvis bølgevarselet sier 1-3m (3-9ft) er det vanligvis et godt tidspunkt for å surfe. 3 meter høye bølger er ikke egnet for nybegynnere, men erfarne surfere kan takle ekstremt store bølger. Bølger på under 1 meter er ofte egnet for nybegynnere.

Periode

Perioden er målt i sekunder.

En swell periode er, enkelt forklart, intervallen (i sekunder) mellom en bølge til den neste, målt fra et fast punkt. En periode på minst 8 sekunder er essensielt de fleste steder. Jo lengre periode, dess mer momentum og fart blir bygget opp i swellet.

Når bølgene bryter med et intervall på 6 sekunder, vil surfere finne bølgene svake og lite tiltalende. 

RELATERT: Ikke helt sikker på hva noen av ordene betyr? Les vår guide on surf lingo og kom tilbake hit etter! 

Swell retning

Retningen på swellet forteller om hvor det kommer fra i grader. 

Avhengig av sted, er det ulike retninger på swellet som bidrar til å gi gode bølger. Lær deg hva som fungerer på din lokale strand. Værvarselet og bølgevarselet kan gi nyttig info for hvordan forholdene kan være andre steder hvis ikke ditt lokale sted fungerer optimalt med retningen på swellet som kommer inn. 

Å forstå vindretning og størrelsen på swellet kan hjelpe deg å finne hvilke områder som har de største bølgene. Hvis din lokale strand er nordøst vendt, vil den gå glipp av swell som kommer fra sør. Når swellet er 5m fra sør og øst-nordøst i rening stranden, kan det være et bedre valg.

Vindretning

Bølgevarselet viser ofte vindretning i grader/peiling. 

Surfing er som oftest best når det er vindstille. En surfer verdsetter glassy forhold - en rolig vannoverflate uten vindkast - som mest, men tøffe surfere lærer å surfe i selv de dårligste forhold. 

I surfing er det to primære vindforhold: onshore og offshore.

Offshore vind, som presser bølgene fra kysten i stedet for mot kysten, er ideelt for surfing.

Surfere som vil trene på luftmanøvrer, vil mest sannsynlig foretrekke onshore vind. 

Vindstyrke/hastighet

Jo lavre tall, jo mer sannsynlig er det at bølgene er gode. Ved hastigheter under fem kilometer i timen (3mph), vil havet være flott uansett. 

Når vinden blåser med en hastighet på over 30km/t (20mph) vil det bli vanskelig selvom vinden kommer som offshore vind. Morgenen er ofte den beste tiden å surfe på, da det gjerne er mindre vind.

Tidevann

Tidevannet er svært spesifikt for de ulike lokale stedene, så du må lære deg hvordan tidevannet påvirket ditt lokale sted. 

Hvordan lese et bølgevarsel fra Magicseaweed

 1. Ta en kikk på “swell rating”. Stjernene indikerer hvor gode man forventer at bølgene med, med fem stjerner som det beste.

 2. Neste steg er å sjekke swell perioden. Dette sier noe om hvor lenge bølgene vil rulle inn og hvor lang tid det er mellom bølgene, og med det i mente kan du finne ut hvilket spot som passer best.

 3. Deretter bør du sjekke retningen på swellet, det forteller deg hvordan bølgene blir og hvilke sted som er best for å surfe. Nordvestlig swell betyr at det kanskje er noen gode bølger i den nordlige delen av stranden, så hopp i våtdrakta og kom deg dit bølgene bryter.

 4. Til slutt, sjekk høyden på swellet, men ikke bland dette med høyden på bølgene, det er noe helt annet.

Bølgehøyden er ikke høyden på den største bølgen. Magicseaweed regner med at de største bølgene vil være 1,5 til 2 ganger så store som varslet. Hvis bølgevarselet sier 6ft vil den største bølgen være omkring 9-12ft. 

Hvordan lese et bølgevarsel fra Surfline

Surfline bruker Surf Quality målinger til å lage bølgevarselet.

Målingene i varselet vil variere fra lav til høy og er en blanding av de forskjellige forholdene som påvirker hvor godt og enkelt det er å surfe bølgene som kommer inn.

Ulike forhold kan påvirke bølgene. For eksempel kan det være vind og en rolig vannoverflate. Eller så kan det være formen på bølgen der tidevannet vil også påvirke hvor godt det blir.

Erfarne surfere har nok en bedre mening om hvordan bølgene skal være. Så hvis en surfer synes en bølge er “GOD”, kan en erfaren surfer synes at bølgene er “FAIR”. Selvom en nybegynner surfer synes at en bølge er “GOD” for de, kan den faktisk være “DÅRLIG” fordi de ikke har nok erfaring med de typer bølger.

Surflines kvalitets skala

 • 1 = FLATT: Ingen bølger betyr ingen surf.

 • 2 = MEGET DÅRLIG: Varselet kan inneholde ord som “mangel på surf”, “dårlig” eller til og med “stormfult”.

 • 3 = DÅRLIG: På grunn av vind og dårlig tidevann er det bare noen rimelige bølger å surfe.

 • 4 = DÅRLIG til FAIR: Lave til gjennomsnittlige bølger.

 • 5 = FAIR: Bølgene er gjennomsnittlige i størrelse, de fleste (70%) av bølgene kan surfes.

 • 6 = FAIR til GODT: Forholdene er en blanding mellom fair surf og noen bølger som kan være gode for mer erfarne surfere (30% GOOD)

 • 7 = GODT: Bølgene er (50%) gode.

 • 8 = VELDIG BRA: Med de fleste bølgene (70%) av god (GOOD) kvalitet vil nybegynnere og mindre erfarne surfere garantert ha det gøy.

 • 9 = BRA to EPISK: Svært gunstig bølgekvalitet med mulighet for utmerkede bølger.

 • 10 = EPISK: Forholdene er utmerket for surfing, med flest (70%) bølger som når episke surfeforhold. 

Trenger du hjelp til å velge hvor du skal dra på din neste surfereise? Sjekk ut artikkelen om De Beste stedene å lære å surfe. Det er fantastisk lesing som vil inspirere deg til å booke din neste surfereise med en gang!

Siste blogginnlegg