Photo - Doc Ball

Guides

Surfing og dens komplekse historie

Surfing krever ikke mer enn et surfebrett, noen gode bølger og eventyrlyst. Det er drevet av moro og adrenaline, alt mens du får en tilknytning til naturen, lignende yoga eller en fottur i skogen.

Men hvor eller hvordan startet surfing? Det virker mer komplekst enn forventet fordi surfing og eller en form for bodysurfing har blitt praktisert i mange århundrer. Selv tilbake i tid, da ingen form for media eller fotografering eksisterte. Med andre ord. øyeblikket menneskene begynte å svømme er mest sannsynlig det øyeblikket vi også begynte å surfe.

HVA ER SURFING?

Surfing fikk navnet sitt fra den anerkjente kunstneren John Webber som så innfødte hawaiianere i Kealakekua bukta utføre denne aktiviteten. Dens opprinnelse på engelsk betyr “bølgetopp, bryte eller heve”. 

Surfingens historie rundt om i verden

PERU 

Det er sikret bevis i Peru som tyder på at de for hundrevis av år siden surfet bølger sittende på et fartøy kalt ‘Chimu’. Det er også dokumentert i en journal at Inkaene også surfet i løpet av 1590. 

POLYNESIA

Surfing sies å være en stor del av den antikke polynesiske kulturen, som startet før kontakten med den europeiske kulturen. Hulemalinger fra 1100-tallet viser mennesker som glir på bølger. 

HAWAII FØR EUROPEISK PÅVIRKNING

Polynesiere brakte surfing til Hawaii og sporten fikk mye oppmerksomhet fra hawaiianere. Det ble ikke bare sett på som en sport, men også en viktig del av religionen. Valget av tresort for å lage et brett var avgjørende. Religiøse ritualer ble praktisert under utformingen av hvert brett. Disse tjente som beskyttelse og for å sikre gudenes velvilje. Selv om alle var en del av surfingen, var det et strengt regelsystem som regulerte hvem som kunne surfe på hvilke steder.

Hawaii etter kontakt og surfing i USA

Det første skriftlige beviset på surfingens historie ble funnet i James Cook´s dagbok. Han var ikke bare den europeiske kapteinen som dokumenterte nye land som Australia og Hawaii, men han oppdaget også sporten som vant hjertene til millioner av mennesker.

Etter at kristne misjonærer tok over Hawaii, måtte hawaiianerne forandre mye. Surfing var ikke lenger tillatt på grunn av nakenhet. De måtte besøke kirken ofte og barna måtte gjennomgå kristen opplæring. Surfing mistet dessverre sin sterke innflytelse i denne tiden - men forsvant aldri helt.

Surfing ble først demonstrert i USA i 1885 av tre prinser i tenårene fra Hawaii som surfet på munningen av San Lorenzo-elven i Santa Cruz på brett laget av redwood trær. I 1907 demonstrerte George Freeth surfing som et reklamestunt ved brygga på Huntington Beach.

Men surfing som sådan kom seg virkelig ikke igjen før tidlig på 1900-tallet med en gruppe tenåringer kjent som "Beach Boys of Waikiki". En av dem var George Freeth. Han flyttet til California, ble livredder og begynte å spre ordet om surfing.

I 1912 vant Duke Kahanamoku eller «The Duke», som var en av de beste surferne på Hawaii, den olympiske 100 meter fristil-konkurransen. Dette på grunn av crawlteknikken han hadde kopiert fra surfing. Etter suksessen i Stockholm reiste han verden rundt og introduserte surfing i alle regioner der forholdene gjorde det mulig.

Da Hawaii ble med i USA som den 51.staten, blomstret turismen på øyene som aldri før.

Surfingens historie i Sør-Amerika

For rundt 4000 år siden mestret fiskere fra Moche- og Chimú-kulturene kunsten å ri på bølger på «caballitos de tortora» (rørfiskeflåter). De tidligste fotografiene av surfere på Chorrillos i Lima dateres tilbake til 1914. I 1942 tok Carlos Dogni Larco med seg sitt første brett fra Hawaii og fikk vennene sine til å like sporten, og grunnla Club Waikiki.

Surfingens historie i Australia

I 1910 ble surfing demonstrert med et 10 fot (300 cm) surfebrett laget i Waikiki Beach, Hawaii. Tommy Walker hadde kjøpt det for 2 dollar.

I 1914-15 ble surfing demonstrert i Australia av svømme legenden Duke Kahanamoku som en del av hans turne. Brettet hans er nå utstilt i Sydney i Freshwater Life Saving Club.

Surfingens historie i Storbritannia

Fire australske tenåringer introduserte surfing i Storbritannia i 1929. I dag har sporten en liten, men betydelig tilhengerskare, og Cornwall regnes som det riktige stedet for surfing i Storbritannia. 

Utviklingen av surfeutstyr

Utviklingen av surfebrettet og oppfinnelsen av den første våtdrakten.

​​Ikke bare surfingen, men også utstyret har endret seg mye – spesielt de siste årene. En stor forandring skjedde da den runde nesen og de laminerte finnene dekket med glassfiber ble introdusert. Disse gjorde utrolige manøvrer mulig.

Fram til tidlig på 1900-tallet var design av surfebrett relativt enkelt. Brettene ble laget av planker kuttet fra Willi Willi, Ula, Koa og Redwood-trær, alle hjemmehørende på stillehavsøyene. Disse kan veie så mye som 150 pounds. Det var litt som å surfe på en bølge med et spisebord. For å holde treverket glatt og litt vannavvisende ble brettet behandlet med koraller og deretter beiset med bark og kull, før de ble avsluttet med et strøk nøtteolje.

Surfebrett designere fant etter hvert ut at mer aerodynamisk surfing kom med et brett som var hult, lett og vannavstøtende. I 1926 endret surferen og brett produsenten Tom Blake ting da han laget et hult surfebrett. Det var 15 fot (4,6 m) langt og veide 100 pund (45,4 kg). Designet gjorde det mye raskere enn et tradisjonelle surfebrett. Blakes brett ble det første masseproduserte surfebrettet. Han installerte også de første rorene, eller "finnene" på surfebrett i 1935.

Den store oppfinnelsen var glassfiberplaten og polyuretanskummet som skulle utelukke bruk av tungt tre. Brettprodusenten Pete Peterson laget den første glassfiberplaten i 1946, bygget rundt en redwood stringer (en senterplate), deretter dekket og forseglet den med glassfibertape.

Den første våtdrakten ble oppfunnet av Jack O´Neill tidlig på 50-tallet.

I Storbritannia ble surfebrettet i polystyren oppfunnet av Reginald Sainsbury fra Wilcove på begynnelsen av 1960-tallet. Fire unge australiere seilte på SS Arcadia fra Sydney til Tilbury bryggene i 1962 og stappet, det som antas å være de første glassfiber brettene som noen gang er sett i Storbritannia, inn i London-taxi som kjørte videre til Cornwall.

På 70-tallet oppfant australieren Simon Anderson dagens kjente 3-finne system på shortboard. Dette var det siste eminente steget som førte til shortboard som vi kjenner det i dag.

Surferen Jack O'Neill og sønnene hans laget de første leashes mellom 1971-1973 av bøyelige og fleksible kirurgiske slanger. Den ene enden ble festet til brettets hale med en innebygd plugg, og den andre hang som en fotlenke rundt surfernes ben.

Den store surfe boomen skjedde. Det sies å ha blitt hovedsakelig drevet av den økte tilgjengeligheten av surfebrett. Men våtdrakter ble også bedre, noe som gjorde surfing i kaldt vann mulig og mindre brett ga muligheter for mer radikale svinger og manøvrer. Hollywood-filmer gjorde surfing populært i områder langt unna vann og førte til en stor økning i surfereiser, en helt ny livsstil.

Surfing i denne tiden

Kunstige bølger

Det nyeste fremskrittet i surfeindustrien er utviklingen av kunstige bølger, et fremskritt som kan revolusjonere og styrke sporten ved å gjøre den tilgjengelig for millioner av mennesker som bor langt fra kysten.

ISA

International Surfing Association (ISA) er ansvarlig for amatørsurfing, og holder verdensmesterskap etter land, med årlige begivenheter delt inn i forskjellige kategorier, inkludert Juniorer, Opens og Masters. World Surfing Games er surf ekvivalenten til OL.

De er også det offisielle styrende organet for å gi profesjonell opplæring til surfeinstruktører. Alle instruktører på Lapoint´s Surfecamper er kvalifiserte og kjenner også surfestedene de jobber på utenat for å gi optimale læringsforhold i vannet, men også i teoritimer for deg.

Konkurransesurfing

Association of Surfing Professionals (ASP) organiserer profesjonell surfing og World Championship Tour (WCT). World Championship Tour er en krets med 48 konkurrenter og ti årlige datoer. Disse arrangementene holdes på forskjellige steder rundt om i verden, inkludert Pipeline (Hawaii), Teahupoo (Tahiti) og Jeffreys Bay (Sør-Afrika). ASP holder også en begivenhet kalt "The Search". Dette fremmer eventyr- og reiserelaterte aspekter ved surfing. Surfing har også nylig blitt lagt til som en av sportene i OL.

Siste blogginnlegg