11 mistakes you make as a beginner surfer
  • Lapoint
  • Blogg
  • 11 feil du gjør som nybegynnersurfer (og hvordan du fikser dem)

Guides

11 feil du gjør som nybegynnersurfer (og hvordan du fikser dem)

Det er en haug av feil som er lett å gjøre når du lærer deg å surfe. Been there, done that! Det positive med å gjøre feil er at det faktisk er en av de beste måtene å lære hva man skal bli bedre på i fremtiden. Vi lister opp noen av de vanligste feilene som gjøres av nybegynnere - og hvordan du kan fikse dem!

Hvis du er ny innen surfing har du kanskje lagt merke til at det ikke er så enkelt som det ser ut som å reise seg på brettet og fange bølger. Det er mange uskrevne regler som skal følges og ting som du bør, og ikke bør gjøre. Det kan føles overveldende noen ganger, spesielt hvis du er ny, men du er ikke alene! Det er nybegynnerfeil i alle sporter og surfing er inget unntak. For å gjøre starten på din reise innen surfing litt lettere, skal vi dele de vanligste feilene som nybegynnere gjør og noen tips til hvordan du kan unngå dem. 

Ikke bli motløs etter å ha lest dette innlegget hvis du føler deg skyldig i noen av feilene som står nedenfor. Å gjøre feil er en del av læringsprosessen og det hjelper oss å bli bedre surfere. Husk at selv erfarne surfere også gjør feil! 

Feil nummer 5: Dra ut i ukjente forhold 

Problem: Å vite hvilke forhold som er best å surfe i er ikke det letteste å vite, spesielt ikke for en uerfaren nybegynner. Havet kan være skremmende og du bør ikke undervurdere havets krefter. Når du ikke vet hvilke forhold du vil finne er det vanskelig å vite hva som er en god tid for deg å surfe og du kan til og med ende opp i dårlige situasjoner hvis du padler ut i ukjent vann. Ved å ikke vite forholdene vil du putte seg selv i unødvendig fare. For eksempel, du blir fanget i en strøm (rip current) og plutselig har du driftet langt fra land. Å lære å kjenne forholdene er ikke bare viktig for å ha det gøy, men for din egen sikkerhet. 

Slik fikser du det: Den beste måten å lese havet på, og kjenne forholdene som er bra for deg, er å lære av en instruktør eller surfeskole. Instruktøren vet hvor du bør gå og hva som skal gjøres for at du er trygg. Når du starter å surfe uten instruktør er de neste stegene å spørre erfarne venner for råd eller sjekke surfe prognosene (surf forecast). Det er også viktig å være en dyktig svømmer ettersom det vil hjelpe deg å takle ukomfortable situasjoner. Når man blir fanget i en strøm er det beste å padle parallelt med land for å komme til sikkerhet. 

Sjekk ut dette innlegget om hvordan man leser surf forecast!

Feil nummer 6: Dårlig pop-up timing

Problem: Pop-up er en avgjørende del av surfing og det aller første du lærer som nybegynner. Men det er vanskelig! Du må kjenne momentet til bølgen for å finne det perfekte øyeblikket for å komme deg opp på brettet. Som nybegynner vil du beregne feil tid og falle av brettet mange ganger før du får en følelse av når du skal reise deg opp. 

Slik fikser du det: I surfing er timing virkelig alt! Så når du gjør pop-up, tenk på å ikke reise deg for fort og ikke for sent. Når du ser bølgen du vil fange, start å padle effektivt og raskt. Når du føler at bølgen løfter deg, gi det ett eller to padletak til og så gjør pop-up. Husk at det vil kreve mye trening før du får det til, så ikke vær for hard med deg selv. 

Feil nummer 7: “Rail grabbing”

Problem: Å ta tak i sidene på brettet, “rails”, er en vanlig feil blant nybegynnere i surfing. Når man utfører en pop-up har nybegynnere en tendens til å ta tak i sidene på brettet for stabilitet, men dette ender som regel i en enda mer ustabil pop-up med et fall som resultat. 

Slik fikser du det: Når du starter pop-up, plasser hendene rett under brystet. Dette kan føles litt ustabilt i starten men det vil føles mer og mer komfortabelt ettersom du øver. Hvis du vil vite mer om hvordan du gjør en pop-up, sjekk ut dette innlegget hvor vi viser deg hvordan steg for steg

Feil nummer 10: Ikke spille etter reglene 

Problem: Du har kanskje ikke tenkt over det, men det er en del regler i havet som du må følge når du surfer rundt andre mennesker. Disse reglene er ikke som i basketball eller hockey, det kalles “surf etikette” og kan være forskjellige ut fra hvor du surfer hen. Å bryte disse reglene kan føre til fiender i vannet, og det er det ingen av oss som ønsker å få.

Slik fikser du det: Som en nybegynner vil du det ta en stund før du begynner å surfe i lineup-en og trenger å tilpasse deg alle reglene i vannet. Surfeinstruktøren din vil fortelle deg hva du kan og ikke kan, slik som “snake” og “drop in” (snike i køen). Men det det handler om er respekt for andre surfere og å beklage seg hvis du gjorde en feil.

Hvis du er interessert i å lære de grunnleggende reglene for surf etikette, sjekk ut dette innlegget.

Feil nummer 11: Ha en dårlig attitude

Problem: Å lære å surfe er en lang reise, og ja, det kan være veldig frustrerende til tider. Det er ikke uvanlig blant nybegynnere at de tror at de vil bli gode surfere på kort tid og blir skuffet og irritert når det ikke skjer. 

Slik fikser du det: Til syvende og sist, er vi alle ute og surfer for å nyte sporten og ha en fantastisk tid i havet. Å ha en god attitude er nøkkelen for at du skal kunne glede deg over fremgangen din, den kan være sakte, men å føle deg gretten over det vil ikke få det til å gå noe raskere. Nyt hver eneste øyeblikk av det og ikke gi opp! 

Siste blogginnlegg