guide to portugal

Guides

Den ultimate guiden for reising i Portugal

Planlegger du en tur til Portugal? Har du ennå ikke opplevd Portugals vakre omgivelser og livlige kultur? Da er dette det perfekte tidspunktet for å begynne å planlegge turen din.

Portugal er kjent for sine glitrende blå strender, førsteklasses surfesteder, flotte kultur og ikke minst fantastisk mat og vin. 

Dens robuste kyster, kunstferdige arkitektur og rimelige priser gjør det til et svært attraktivt feriested for millioner av turister fra hele verden, året rundt.

Dersom Portugal er helt nytt for deg, er det ingen grunn til bekymring. I denne artikkelen skal vi bryte ned alt til hver minste detalj, så planleggingen av din neste tur vil gå som smurt. Denne Portugal-reiseguiden vil gå gjennom alle de beste stedene å besøke, gi deg tips om været, ideer om hva du bør gjøre og alt annet du trenger å vite når du skal reise til Portugal.

TIPS & TRICKS

Portugal reiseguide

Hva du kan forvente på turen til Portugal

Valuta: Euro € (Gjeldende kurs: 1 € = € 1,22 USD)

Innbyggertall: 10,28 millioner

Offisielt språk: Portugisisk

Viktigste fremmedspråklige språk: Engelsk, Fransk og Spansk

Typiske mattyper i Portugal: Typisk mat i Portugal er sjømat, kjøtt og grønnsaker. Siden Portugal ligger på Atlanterhavskysten er sjømat en favoritt for portugiserne, og du vil finne en mengde sjømat-alternativer på de fleste restauranter i Portugal. Andre tradisjonelle portugisiske måltider inkluderer forskjellige typer kjøtt og mange vegetabilske sider.

Det er også et voksende tilbud av velsmakende vegetariske og veganske alternativer.

Sikkerhet: Portugal er utrolig trygt og har en av de laveste kriminalitetsratene i hele Europa (et utmerket valg for alenereisende). Som alle andre steder bør du likevel se etter lommetyveri og ta forhåndsregler. Så lenge du er forsiktig bør ikke ha noen problemer.

Adaptere: Adapterne i Portugal er de vanlige to-pinne europeiske pluggene (som de du vil se i Frankrike, Tyskland eller Italia, for eksempel). På fagspråk kalles de type F med 230 standardspenning og 50 Hz standardfrekvens. Sørg for å ta med adaptere og omformere for all elektronikk og ladere. Dette kan ofte kjøpes på flyplasser.

Betalingstyper: Du vil kunne betale med kort på de fleste restauranter, butikker og hoteller, spesielt i større turistbyer. Visa og Mastercard er generelt de beste kortene å ta med deg, nettopp fordi ikke alle steder akseptere American Express, Amex eller Discover.

I mindre byer og mindre butikker vil du kun ha mulighet til å betale kontant. Å ha kontanter er også en god idé generelt hvis du ønsker å kjøpe gatemat, eller små suvenirer fra markeder.

Du kan ta ut penger i alle minibanker i Portugal kjent som “Multibanco”. De er ofte på kjøpesentre, banker, flyplasser og togstasjoner, og du vil garantert finne en minibank i nærheten. 

Viktig tips: Minibanker krever vanligvis et gebyr for valutaomregninger. For å spare penger på gebyrer, er det beste du kan gjøre å trykke "nei" når minibanken spør om du vil konvertere til hjemlandets valuta. Ved å si nei, vil banken belaste deg et konverterings-gebyr (hvis kortet ditt ikke har gratis internasjonale transaksjoner), men denne kostnaden vil uansett være mindre enn minibankavgiftene.

DRIVING

Kostnader ved leie av biler i Portugal

Kostnadene for å leie kjøretøy i Portugal varierer etter sesong og naturligvis, etter biltype. Portugal er imidlertid utrolig rimelig, så leiebilprisene er kjent for å være lave. Et generelt anslag er ~15€ per dag for en liten bil, ~50€ for en varebil og oppover ~90€ per dag for en luksuriøs bil.

Hvordan leie bil i Portugal

Du trenger ikke en internasjonal lisens for å leie en bil i Portugal, hvis du planlegger å leie i mindre enn seks måneder og kun skal kjøre innenfor Portugal. Hvis du derimot planlegger å kjøre inn i Spania, bør du sannsynligvis få et internasjonalt førerkort før reisen din, dette er fordi lovene er ikke de samme i Portugal, som utenfor Portugal. 

For å få en bil trenger du bare: pass, kredittkort, og du må være eldre enn 18 år.

Tre topprangerte bilutleiefirmaer du kan sjekke ut er:

Kostnader for taxi og Uber i Portugal

Kostnaden for taxi i Portugal varierer, men totalt sett er de dyre sammenlignet med kostnadene for offentlig transport. Gjennomsnittskostnaden for en drosje eller Uber i Portugal er på rundt 1-1,5€ per kilometer, avhengig av ukedag og tidspunktet på dagen.

For å forberede deg kan du laste ned de to beste Uber-alternativene i Portugal: 

Matkostnader i Portugal

Du kan få fantastisk mat i Portugal til overraskende lave priser. For lunsj på en restaurant er gjennomsnittskostnaden 12€ per måltid. Gatemat og hurtigmat er enda billigere og kan koste rundt halvparten av det.

Hyggelige kveldsmåltider kan koste deg litt mer hvis du er på et trendy sted, men i gjennomsnitt vil en tallerken koste alt fra €15-30.

Når du bør besøke og vær-sesongene i Portugal

Portugal er et av Europas mest solrike land, så været her er ganske moderat og vakkert hele året. Varme- og regn-nivåene kan imidlertid variere avhengig av byen og årstiden. Så hvis du prøver å bestemme når du skal reise til Portugal, må du først tenke på reiseplanene dine.

Våren i Portugal

Våren i Portugal er en favoritt for mange reisende på grunn av den vakre vårblomstringen og det behagelige været. Hvis du ønsker å dra på sightseeing, fotturer, eller gjøre andre morsomme utendørsaktiviteter, er april til mai en fin tid å reise hit. Disse månedene er kjøligere enn sommervarmen, og det er vanligvis også tørt, så du trenger ikke å bekymre deg mye for regn (spesielt i de sørlige byene).

Temperaturene i april og mai varierer etter by, men generelt sett er temperaturene i vårmånedene vanligvis mellom 13-25 grader Celsius / 55-77 grader Fahrenheit.

Sommertid i Portugal

Hvis ferieplanene dine hovedsakelig består av stranddager og drinker, anbefaler vi at du besøker Portugal om sommeren. I Portugals sommermåneder kan du stole på varme solskinnsdager stort sett overalt hvor du går. Sentrale Portugal blir varmest om sommeren og kan nå temperaturer over 40 grader Celsius/104 grader Fahrenheit.

Men selv kystbyene, som Porto og Lisboa, overstiger vanligvis ikke temperaturer på 40 grader Celsius.

Juni-august regnes for å være Portugals høysesong om sommeren, så dette er tiden hvor du vil merke at overnattingsprisene øker. Portugal er også ekstremt fullt av turisme i disse månedene, så de som ikke liker store folkemengder vil kanskje velge et annet tidspunkt for ferien, eller dra til et sted som er mindre overfylt, for eksempel Alentejo.

Høsten i Portugal

Høsten er like vakker som andre årstider i Portugal, men været har en tendens til å være våtere og ha flere stormer. Temperaturene om høsten er imidlertid utrolig behagelige, og når vanligvis opp til 25 grader Celsius / 77 Fahrenheit topper.

Hvis du ønsker å sole deg på stranden, gå på tur eller dra på sightseeing uten den intense varmen, er september en flott måned for å planlegge reisen. Mange av sommerturistene vil også være borte, så du trenger ikke å forholde deg til så mange folkemengder i løpet av denne tiden heller.

Hvis du liker å surfe, er dette tiden på året da bølgene er på sitt absolutt beste!

Vinteren i Portugal

Portugals vintermåneder har mye mindre forutsigbart vær, og temperaturene er kjøligere. Det regner også mest om vinteren, men det blir sjelden kaldt nok til å snø, bortsett fra på fjellsiden som grenser til Spania.

Likevel er Portugal fortsatt mer solfylt  enn flere andre steder i Europa, selv om vinteren. Så det regnes som et flott reisemål året rundt. Kjøligere dager på kysten kan ha temperaturer så lave som 8 grader Celsius / 46 grader fahrenheit, men solen fortsetter å dukke opp for å minne deg på at våren kommer.

Algarve, Portugals sørligste region, er et flott vinterreisemål, fordi temperaturene ikke blir for lave, og stormene er minimale.

WHERE TO GO

Beste stedene å besøke i Portugal

Nå som du har en ide om hvilken sesong du bør planlegge ferien, må du bestemme deg for hvor du skal bo! Det er utallige fantastiske byer å velge mellom, men her er 10 av de beste stedene å besøke i Portugal, som du definitivt bør legge til i listen din.

Besøk Lisboa, Portugal

Lisboa er Portugals hovedstad og en av de mest besøkte byene i landet. Ikke bare er byen full av vakker arkitektur og interessante historiske syn, men det er mange nærliggende strender med nydelig, glitrende blått vann, perfekt for strand-elskere, eller surfere som vil oppleve spenning.

Byen er også et super for eksterne arbeidere og de som jobber digitalt, på grunn av tilgangen til pålitelig WIFI og mange fine arbeidsplasser.

Surfere bør man vite at Lisboas utmerkede vær og store, flotte bølger kroner Portugal til den beste surfe-destinasjonen i hele Europa. Det er også hjemstedet for surfecamper i toppklassen, og har den eneste “World Surf Reserve” i Europa, som ligger rundt 40 minutter fra Lisboa i Ericeira.

Ting å gjøre i Lisboa:

 • Slapp av på stranden Noen få kjente strender inkluderer Cascais, Peniche og Sintra.

 • Prøv ut bølgene! Profesjonelle surfere vil elske Lisboas vann. Nybegynnere kan også lære å surfe her, med et kurs eller surfecamp. Sjekk ut vårt andre innlegg for de beste surfestedene i Lisboa.

 • Gå vestover for å utforske Belem Dette er en region i Lisboa som har fantastiske historiske severdigheter, som Palacio Nacional da Ajuda, Mosteiro dos Jeronimos og Torre de Belem.

 • Opplev den moderne siden av Lisboa i Parque das Nações Parque das Nações er et moderne nabolag i Lisboa, som har kule aktiviteter og steder å se, som Oceanario Aquarium, gondolheisene og det interaktive vitenskapsmuseet Pavilhao do Conhecimento.

Du kan finne flere sightseeing-ideer i vårt andre innlegg med de beste tingene å gjøre i Lisboa.

VIKTIG TIPS: Prøv å unngå å ta taxi i Lisboa, de fleste taxisjåfører vil umiddelbart gjenkjenne deg som turist og kanskje prøve å overprise deg. Du kan alltid velge Uber/dets alternativer, eller ta offentlig transport.

Besøk Porto, Portugal

Porto er en annen kjent by i Portugal, som tiltrekker seg millioner av turister hvert år. Porto ligger på den nordvestlige kysten, og har imponerende barokk-kirker, landemerker og en fantastisk utsikt over havet.

De brosteinsbelagte gatene, fargerike fliser (kjent som azulejos) og perfekte for bilder og terrakotta-tak gjør Porto til en av de mest fotogene byene i Portugal. Hvis du liker lange turer, beundrer unik arkitektur og design, vil du definitivt nyte Porto.

Ting å gjøre i Porto:

 • Besøk kjente katedraler Torres dos Clerigos og Se må ses

 • Ta en spasertur til Douro-dalen Du kan gå nedover elven Douro og nyte en fantastisk utsikt over dalens landskap og sjarmerende landsbyer i Dourodalen.

 • Beundre Dom Luis I-broen Denne to-etasjes metallbroen er Portos ikon og forbinder sentrumsdistriktet Riberia, med havneregionen Vila Nova de Gaia.

 • Besøk Bolsa-palasset Palacio da Bolsa, som kan oversettes til børspalasset, er en unik nyklassisistisk bygning, som historisk ble brukt som Portugals børssenter.

VIKTIG TIPS: Kjøp et Porto-kort hvis du planlegger å utforske byen med offentlig transport. Disse kortene fungerer i utgangspunktet som pass, som også gir deg fordeler, som 50% rabatt på noen flotte attraksjoner og gratis inngang til enkelte museer.

Besøk Lagos, Portugal

Lagos er en magisk by i Algarve/sørregionen i Portugal. Her finner du nydelige fjellformasjoner, grotter og havgrotter som vil blåse deg av skaftet.

Mange turister strømmer til Lagos hvert år, på grunn av dens kyst-skjønnhet og frodige feriesteder. Det er også noen ganske ekstravagante steder å se og fantastisk utsikt over solnedgangen, likt ingen andre steder.

Ting å gjøre i Lagos:

 • Sjekk ut historiske steder, som Igreja de Santo Antonio Igreja de Santo Antonio, også kjent som St. Anthonys katolske kirke, regnes som et nasjonalmonument, og ble bygget i 1707. Utsiden er av kirken er nydelig, men innsiden er ekstra spesiell og glitrer av gull.

 • Se solnedgangen ved Ponta da Piedade Ponta da Piedade er et fyrtårn og et populært sted å se den vakre solnedgangen som speiles i havet.

 • Opplev grottene med båt Grottene og havgrottene er helt unike i Lagos, så vi anbefaler absolutt at du drar dit på en båttur eller vanlig tur. Du kan finne fantastiske båtturer rundt Ponta da Piedade.

 • Prøv noen morsomme utendørsaktiviteter Hvis du liker å gå tur, kan du gå flotte turer opp på strendenes klipper. Strendene tilbyr også vannsport som kajakkpadling og surfing, hvis du vil tilbringe mer tid utendørs, enn å bare ligge ute på stranden.

VIKTIG TIPS: Å spise ute kan bli dyrt i Lagos. For å spare penger kan du prøve å lage mat på overnattingsstedet ditt. Dessuten er brødet på restauranter ikke gratis som du forventer, så hvis du ikke vil ha en ekstra kostnad, si "nei, takk" når de bringer brød til bordet!

Besøk Sintra, Portugal

Et annet vakkert sted verdt å merke seg når du reiser til Portugal er Sintra. Sintra ligger like vest for Lisboa og denne byen har sin egen unike stil og stemning. Det er virkelig verdt et besøk, selv om du planlegger å bli i Lisboa.

Når du kommer inn i Sintra, vil du bli ønsket velkommen med et middelalderslott, vakkert landskap og historiske palasser. Det er også parker fulle av eksotiske trær fra 1800-tallet og nydelige strender komplett med fotogene steinete klipper.

Ting å gjøre i Sintra:

 • Se det praktfulle Quinta da Regaleira-palasset Dette drømmende palasset ser ut som det er tatt rett ut av et luksuriøst eventyr. En gang eid av den velstående Antonio Augusto Carvalho Monteiro. Dette palasset nå en attraktiv turistattraksjon omgitt av vakre lysthus og flotte skulpturer.

 • Besøk de ikoniske palassene Palassene i Sintra ligner ingen andre og er noen av Sintras mest kjente attraksjoner. Sørg for å sjekke ut Pena Palace, et fargerikt Disney-lignende vidunder, og Palace of Sintra, som har en unik Mudejar-design.

 • Tilbring en dag i solen på å gå rundt i gamlebyen i Sintra Gamlebyen i Sintra, som ligger i sentrum av byen, er et morsomt sted å gå rundt og utforske for å starte dagen i Sintra. Morgningen er imidlertid den beste tiden å dra hit, etter som de små brosteinsbelagte gatene raskt fylles opp av turister senere på dagen.

 • Ha en stranddag Hvis du vil oppleve bølgene eller slappe av på sanden, vil du elske Sintras strender. Vi anbefaler å besøke Praia de Ursa og Praia da Adraga, det er vakre og topprangerte strender, ikke langt fra sentrum.

VIKTIG TIPS: Å kjøre i Sintra kan være vanskelig, og de har få og lite parkeringsplasser, så offentlig transport er sannsynligvis det beste alternativet når du reiser i hit.

Besøk Nazare, Portugal

Nazare er et annet fantastisk sted å besøke i Portugal og et ekstra spennende sted for profesjonelle surfere. Nazare ligger ved kysten i Oeste-regionen og er berømt for sine massive bølger, som kan nå høyder på opptil 35 meter/114 fot!

Foruten ekstrem surfing, er Nazare en vakker sandstrand-oase og kjent som en av Portugals beste badebyer. Selv med sin popularitet, blir byen ofte oversett av andre feriebyer som Algarve. Så heldigvis for deg, hvis du besøker Nazare, vil du dra nytte av lavere priser og færre turister, spesielt hvis du ikke drar i de høye sommersesongene.

Ting å gjøre Nazare:

 • Tilbring en dag på den berømte Nazare-stranden Nazare strand, også kjent som Praia do Norte, er hvor all magien skjer. Ikke bare er denne stranden hjemmet til de massive bølgene, men den er også fantastisk, og det er det perfekte stedet å slappe av i solen.

 • Besøk Peniche, en nærliggende fiskerby Peniche er en liten havneby, kun en kort kjøretur unna Nazare. Her får du en mer langsom og tradisjonell portugisisk opplevelse. Her er det også mange vakre strender, og det er flott for surfing og vindsurfing.

 • Ta Nazare-kabelbanen opp til O Sitio Nazare-kabelbanen er en slags transport som tar deg opp en klippe i den nordlige regionen Nazare kalt O Sitio. Den naturskjønne turen opp koster bare rundt 2€, men du kan også ta de utrolig bratte trappene (hvis du er modig nok) for å spare penger.

 • Prøv tørket fisk Før i tiden var Nazare tradisjonelt en fiskerby. I dag selges det fremdeles mye fisk i byen, takket være turismen. En av spesialitetene du bør prøve er  tørket fisk (bokstavelig talt fisk som tørkes ut av solen). Høres interessant ut, ikke sant? Men vær advart, de har rykte på seg for å være ekstremt vanskelige å tygge, så vær forsiktig hvis du har tannfylling eller proteser.

VIKTIG TIPS: Hvis du vil se en av Nazares vanvittige bølger, bør du besøke Portugal i månedene mellom oktober-februar.

Til tross for at denne guiden til Portugal kun nevner 5 av Portugals beste byer, finnes det mange andre fantastiske steder du også kan besøke mens du er reiser til Portugal. Dersom du er interessert i å undersøke flere av de beste stedene å besøke i Portugal, kan du også sjekke ut disse byene:

 • Evora

 • Tavira

 • Obidos

 • Coimbra

 • Elvas

 • Aveiro

Siste blogginnlegg